Риск кризата с горивата във Франция, предизвикана от стачки в

...
Риск кризата с горивата във Франция, предизвикана от стачки в
Коментари Харесай

Кризата с горивата засегна и автошколите във Франция

Риск рецесията с горивата във Франция, провокирана от стачки в рафинериите, да се придвижи и в други браншове. От железопътния отрасъл обявиха, че ще вземат участие в митинги, планувани за вторник.

Що се отнася до петролната промишленост, два по-умерeни синдиката утвърдиха договорка за заплатите със 7 процентно нарастване и бонус сред 3000 и 6000 евро.

Основният синдикат обаче, продължава да упорства за нарастване от 10 на 100. Стачната вълна продължава към този момент четвърта седмица.

Във всяка трета бензиностанция във Франция има дефицит на горива, доста са останали без бензин. Ситуацията с блокираните рафинерии, макар споразуменията в " Есо-Ексон " и предложенията за заплати в " Тотал Енержи ", затруднява всички, най-много хората, които работят с коли. Такива са и автошколите.

Собственик на една от тях споделя пред Франс прес, че негов чиновник се наредил на опашка за бензин в 17 часа, шефът му го сменил в 20 и съумял да изпълни резервоара в 21 и 20.

В тази автошкола в Париж работят 14 инструктори. Те също чакат за бензин-вечер, през нощта и даже в неделя, в извънработно време.

" От четири-пет дни ситуацията е пагубно. Успяваме някак да работим, само че е доста комплицирано да работиш, като си повтаряш, че нямаш задоволително бензин ", съобщи Франсоаз Ернст, инструктор в автошкола в Париж.

Франсоаз счита, че в случай че стачките продължат, ще бъде принудена да спре работа.

" С автошколата си изкарваме хляба, колите ни трябват, само че има хора, които са приоритет, като служителите на реда и медиците и в този момент казусът е огромен. Мисля, че с преимущество би трябвало да са хората, които работят от самото начало с автомобил ", добави Франсоаз Ернст.

Ситуацията се отразява и на кандидат-шофьорите, които с изключение на всичко друго, в този момент се учат и по какъв начин да карат икономично, в случай че курсът не е анулиран поради липса на гориво.

Браншът е застрашен от частична безработица. На този стадий държавното управление не възнамерява да прибегне още веднъж до наложително връщане на личен състав на работа в рафинериите. Президентът Макрон даде обещание връщане към естествения темп идната седмица.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР