Риши Сунак официално е петият министър-председател на Великобритания за последните

...
Риши Сунак официално е петият министър-председател на Великобритания за последните
Коментари Харесай

Официално: Риши Сунак е новият премиер на Обединеното кралство

Риши Сунак публично е петият министър-председател на Англия за последните шест години. Той се срещна с крал Чарлз III в Бъкингамския замък.

Сунак влиза на „ Даунинг стрийт ” в миг на рецесия за партията си и за страната, откакто близо 50-дневният мандат на Лиз Тръс докара до стопански разтърсвания във Англия. Той е и най-младият министър председател на страната от два века насам.

Сунак си обезпечи премиерския пост, откакто главният му противник – лидерът на Камарата на общините Пени Мордаунт разгласи, че се отдръпва от конкуренцията за водач на Консервативната партия.

Новият английски министър-председател е първият от азиатски генезис. Той е наследник на индийски имигранти, пристигнали в Обединеното кралство от доколониална Кения и Танзания. На 42 години Сунак е и най-младият министър председател от повече от два века. Родителите му се откриват в Саутхемптън, където татко му работи като доктор, а майка му управлява аптека.

Влиза в политиката през 2015 г и единствено за пет години изминава пътя от елементарен народен представител до министър на финансите. По време на пандемията от Коронавирус той похарчи милиарди паунди, с цел да оказва помощ на жителите и бизнеса, което му донесе солидно утвърждение.

През юли Риши Сунак подаде оставка, потвърждавайки, че не може да понесе тежестта на свадите, свързани с премиера Борис Джонсън.

Сунак даде обещание да служи на страната с честност и примирение, добавяйки, че ще работи „ непрекъснато “ в работа на английския народ.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР