Рио Де Жанейро. В Рио де Жанейро са извикани 8

...
Рио Де Жанейро. В Рио де Жанейро са извикани 8
Коментари Харесай

Reuters: Бразилската армия е извикана в Рио заради безредици

Рио Де Жанейро. В Рио де Жанейро са извикани 8 500 бойци, поради безредиците, които избухнаха в града. Те бяха провокирани от гибелта на неродено бебе в утробата на майка, която беше простреляна по време на полицейска акция, съобщи Reuters.
Избухналото принуждение, провокирано, най-много, от тежка икономическа рецесия и намаляващ държавен бюджет, демонстрира какъв брой е пропаднал Рио, единствено една година след Олимпийските игри, извършени в града.
Според формалната статистика, броят на убийствата се е нараснал с 14% до 3755, единствено за първото полугодие на 2017, по отношение на същия интервал на предходната година. Смъртните случаи провокирани от полицията, която търпи съществени рецензии за своята тактичност, са с 45 повече от предходната година – 581.
„ Очевидно е, че очакванията ни, че Олимпийските игри ще рефлектират за успокояването на ситуацията, не се оправдаха “, съобщи Рената Недер, която е координатор на проучванията на Амнести Интърнешънъл. „ Публичната сигурност в Рио де Жанейро е деградирала трагично “, добави тя.
Ситуацията взе внезапен поврат, откакто полицията стартира „ умиротворителна “ стратегия през 2008 година, по отношение на повече от хилядата гета в града. Замисълът беше да бъдат изтласкани наркобандите от фавелите (гъсто обитаеми квартали - бел.ред.), където те действаха надалеч от ръката на закона десетилетия наред и там да бъдат открити полицейски постове за пръв път в историята.
Програмата имаше цел да усили сигурността в Рио преди Световното състезание по футбол през 2014 година и Олимпийските игри от 2016 година и краткотрайно реализира резултати, само че икономическата рецесия източи ресурсите, които бяха предопределени за разширението ѝ и критиците към този момент настояват, че тя не е постигнала стремежи обществен прогрес за гетата. В резултат от това ежедневни престрелки се разиграват измежду бял ден, провокирани от войните сред бандите, които не се тормозят да атакуват и полицейските постове.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР