Римската империя (като най-силната държава в западния свят преди около

...
Римската империя (като най-силната държава в западния свят преди около
Коментари Харесай

Пловдив е бил най-прославеният град на Балканите от Римско време

Римската империя (като най-силната страна в западния свят преди към 2000 години) е целяла завземане на земите на Балканите и изход на Черно море. Два похода към Балканите били подхванати от Марк Крас през 29-28 година пр.Хр., с които римляните завладели земите, намиращи се на десния бряг на река Дунав, и тракийските племена, населяващи земите на юг от Стара планина. Основани били римските провинции Мизия и Тракия. Римляните построили голям брой градове, като най-големите римски градове в България били Сердика, Тримонциум, Анхиало и Нове.

Ето забавни обстоятелства за най-големите римски градове в България съгласно travelnews.bg:

Тримонциум

Името на хотел, ситуиран в центъра на град Пловдив, напълно не е инцидентно. Той е кръстен на един от най-големите римски градове в България – център и столица на римската провинция Тракия – Тримонциум. Това в действителност е днешния град Пловдив, който по времето на римляните се славел като метрополия на провинция Тракия, ослепителен и огромен град с деен живот и незабравим подем. Тримонциум несъмнено се отличавал с най-голяма популярност по време на Римската ера. Градът разполагал с водоснабдяване и канализация, стадион, баня, театри, храмове, публични здания, част от които или остатъци от тях са непокътнати и до през днешния ден или се разкриват по време на сегашни разкопки и притеглят туристи освен от България, само че и от далечни страни. Тримонциум несъмнено е бил освен измежду най-големите римски градове в България, само че и най-устроен, богат и цялостен с живот.

Сердика

Когато приказваме за най-големите римски градове в България не можем да не споменем Сердика и разцвета на това малко населено място по римско време. Старото населено място, носещо името Сердика, се трансформира в голям римски град, център на римски административен регион по времето на император Траян. Разположението на селището – на пътя Виа Милитарис – евентуално е изиграло основна роля за разрастването и превръщането му в незабравим град. Любопитен факт е, че в града бил издигнат амфитеатър, а по времето на император Константин Велики Сердика станал център на свещеник.

Нове

Сред най-големите римски градове в България бил и Нове. Разположен бил покрай мястото, където през днешния ден се намира град Свищов. Причината за издигането на селището била лагер на римските легиони на брега на река Дунав. Крепостна стена пазела лагера и всички постройки, свързани с него – военна болница, щаб, казарма, а отвън крепостните стени се намирало и цивилно населено място. И до през днешния ден от Нове са останали забележими остатъци, добре проучени и оповестени за монумент на културата от национално значение.

Анхиало

Градът зародил за облекчаване на комерсиалните потребности на Аполония (Созопол). Разцветът му бил непостижим, като Анхиало си съперничел даже с Филипополис. Анхиало бил освен един от най-големите римски градове в България, само че и място за многолюден публичен и набожен живот, за което свидетелстват откритите по време на разкопки в наши дни величествени здания и богати храмове. Останки от града са непокътнати и до през днешния ден.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР