Рим. Приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС са

...
Рим. Приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС са
Коментари Харесай

Италианският външен министър Анджелино Алфано: Приоритетите на Българското председателство са и наши приоритети

Рим. Приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз са и наши цели. Вие може да разчитате на нас във всяка обстановка, обаждайте ми се за всеки ваш проблем. Оценявам вашия пряк метод към всяка тематика и лидерската ви роля в Европейския съюз. Това съобщи министърът на външните работи и интернационалното съдействие на Италианската република Анджелино Алфано по време на срещата си със заместител министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи .
Българският първи посланик е на двудневно посещаване в Рим.
“Ценя високо и политическите визии на вашия министър председател Бойко Борисов, който е един от мощните водачи на Европа. Често се виждаме във формати на Европейската национална партия ”, добави министър Алфано и съобщи, че неговото държавно управление чака на драго сърце визитата на Борисов идната седмица в Италианската република.
“Винаги когато има добра и почтена връзка сред министри и другари е доста по-лесно. Ще разчитаме на вас по сензитивните досиета. Имаме обща позиция по европейската политика за леговище. Нашите две страни дружно с Кипър, Малта и Испания повдигнахме въпроса за мигрантската рецесия още през 2013 година Ще настояваме този въпрос да бъде решаван още в страните на генезис посредством откриване на работни места и просветителни стратегии, с цел да могат младежите там да бъдат уверени да не поемат по мигрантските направления, рискувайки живота си. Сега не повече от една-четвърт от мигранти, които пресичат границите ни, са бежанци, другите са стопански незаконни имигранти. Подкрепяме разкриването на приемателни центрове отвън Европейски Съюз ”, съобщи министър Екатерина Захариева. В отговор министър Алфано съобщи, че поддържа българската позиция, че е необходим световен метод към мигрантската рецесия, който подхожда и на правилата на Европейски Съюз на взаимност и на споделена отговорност.
След като Захариева показа главния външнополитически приоритет на Българското председателство - интеграцията на Западните Балкани, нейният италиански сътрудник разяснява: “Смятайте, че като ръководители на Берлинския развой до края на годината бихме желали да ви подкрепим в интеграционния развой на Западните Балкани. Наш приоритет е да засилим общата отбранителна политика и общественото измерение на Европа, което съгласно мен е най-важният отговор на популистите. Ако се оправим с миграцията и реализираме резултати в общественото измерение, ще потушим огъня на популизма. ” В отговор българският външен министър съобщи, че с цел да имаме мощно обществено измерение, Европейският съюз би трябвало да продължи да подчертава върху кохезионната политика, а финансирането на новите форми на съдействие в Съюза в региона на сигурността и защитата не би трябвало да са за сметка на кохезионната политика.
Министър Алфано съобщи, че Италианската република е трети по величина търговски сътрудник на България, само че би желал страната му да е преди всичко. Захариева от своя страна благодари, че Италия е втори дом на близо 100 000 българи, които са се интегрирали добре в обществото.
В рамките на визитата си Захариева се срещна и със Сандро Гоци, държавен секретар по европейските въпроси на Италия. Той съставлява страната си на Съвета “Общи въпроси ” (СОВ), който българският вицепремиер ще ръководи през първата половина на 2018 година
“Имаме добра основа да работим дружно по време на Председателството, само че и по-късно ”, сподели Сандро Гоци. “Разчитаме на вашия опит в СОВ. Нашето председателство е в извънредно значим интервал - в края на законодателния цикъл на Европейска комисия, над 200 досиета, триалози, договарянията за Брекзит, въпросите със сигурността и миграцията ”, сподели Захариева.
Двамата разискаха взаимната си работа по европейската вероятност за Западните Балкани, проектите за промени в изборните правила за Европарламент след отпадането на 73 депутатски мандата за Обединеното кралство, както и многогодишната финансова рамка.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР