Риболов със страх, докато Филипините се противопоставят на Китай

...
Страх ни е от Китай, казва рибарът Бенджо Атай, докато
Коментари Харесай

"Страх ни е от Китай", казва рибарът Бенджо Атай, докато вятър и дъжд блъскат малката му бамбукова лодка на острова от Палаван във Филипините.

Той извиква заповеди на младия си екипаж, повечето от които са семейство, докато теглят въжета, за да навигират от пристанището. Те вече са къпани в солена вода и пот - но не времето ги плаши.

"Китайските кораби ни обикалят и ни засенчват", казва той . „Когато сме закотвени... ще ни принудят да напуснем. Щяха да се отърват от нас.“

Филипините са в центъра на напрегната териториална противопоставяне с Пекин в Южнокитайско море.

Докато по-рано Манила можеше тихо да скимтеше на действията на Китай да блокира корабите му, сега гласът й се извиси до рев, насърчен от подкрепата на Вашингтон и неговите съюзници.

"Притесняваме се [от нарастващото напрежение], разбира се, но това не ни плаши", каза Джонатан Е Малая, помощник генерален директор на Съвет за национална сигурност на Филипините.

През последните месеци Филипините предоставиха на САЩ достъп до ключови военни бази, бяха домакини на най-големите съвместни военни учения между двете страни и многократно призоваваха Агресията на Пекин в Южнокитайско море. Докато филипинската и китайската брегова охрана участват в вече познатата игра на котка и мишка в спорните води, Манила обяви планове да обучава рибари да защитават територията си в морето.

Съобщението е ясно. „Ако сте филипинец, независимо дали сте в правителството или в частния сектор, независимо от вашата политика, защитаването и извинението за агресивното поведение на Китай трябва да ви счита за непатриотичен и предател на Филипините и на нашия народ“, Джей Тариела, говорител на бреговата охрана в Западно Филипинско море написа в социалните медии.

Претенциите на Китай, които се простират до цялото Южнокитайско море, съперничат не само на Филипините, но и на Виетнам, Тайван, Малайзия и Бруней. Те не са нови, но стават все по-силни - и по-лоши.

Последният епизод се върти около отдалечената плитчина Аюнгин, която се намира на повече от 620 мили (998 км) от най-южния бряг на континентален Китай и на около 120 мили от остров Палаван.< /p>

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР