Рибата е придобила слава като капризен продукт. Достатъчно е да

...
Рибата е придобила слава като капризен продукт. Достатъчно е да
Коментари Харесай

Тайните на приготвянето на вкусна и сочна риба

Рибата е придобила популярност като придирчив артикул. Достатъчно е да пропуснете няколко момента по време на приготвянето и ще получим артикул без форма и усет.

Ето за какво мнозина изоставят рибата в интерес на месо или домашни птици, губейки потребни микроелементи в менюто си.

Всъщност готвенето на риба изисква единствено малко опит и познания.

Първата и най-важна стъпка е размразяването на рибата. Не изваждайте незабавно морският подарък от опаковката и не я мийте с топла вода. Прочетете повече за вярното топене в тази публикация.

Следващата стъпка е засищане с усет и мирис. Отнема единствено 30-50 минути рибата да се накисне в марината. Същото не може да се каже за месото, което би трябвало да се държи няколко часа. Най-подходящ за риба:

- лимонов сок;

- соев сос;

- бяло вино (особено добре обезврежда миризмата на тиня в речната риба)

- червено вино;

- всякакъв тип пипер;

- джинджифил;

- подправки: копър, кориандър, розмарин, майорана, мащерка.

 Риба

Тайната на положителната марината е елементарна. Изтънченият рибен усет елементарно се губи в огромен брой съставки. Трябва също да се откажете от оцета. Извлича всички сокове от месото, прави го изсъхнало и жилаво.

Не на последно място е солта. Първо, по-добре е да вземете едра сол.

Второ, би трябвало да солите рационално. Можете да поставите продукта в солена вода за 3 минути, само че е доста значимо да не го препържите. Или можете да поръсите рибата със сол и да изчакате 5-7 минути.

Тайни при пържене на риба

Ако вземете риба с кожа, тогава не би трябвало да я отстранявате преди готвене. Това ще помогне да се резервира целостта на продукта и няма да пропусне непотребната сол. Освен това можете да я премахнете директно преди сервиране.

Какви други секрети за пържене на риба си коства да запомните?

Продуктът се разстила единствено в добре загрят тиган с незалепващо покритие, другояче ще залепне.

Ако планирате да готвите риба с подправки, тогава е по-добре да ги добавите не по време на процеса на пържене, а да запържите дружно с олиото преди да поставите продукта. Така рибата ще усвои по-добре всички усети.

 Вкусна и сочна риба Снимка: Марияна Петрова Иванова

Потопете рибата в царевично брашно или галета, преди да я поставите в тигана.

При готвене на цяла риба в тиган се предлага да се създадат няколко напречни разреза с дълбочина 2 см. Така трупът се запържва отмерено и не се разпада.

Трябва да изпържите рибата на мощен огън без похлупак.

Няколко минути преди готвене можете да добавите 1 ч.л. масло и обливате върху рибата няколко пъти.

Важно е да не препържите рибата в тигана, в противоположен случай то ще загуби цялата си сочност и ще се обезсмисли тази точка.

Как се пече сочна риба

Всичко зависи от типа на рибата. Например, сьомга, пъстърва и лаврак ще бъдат сочни с минимални подправки. Те са мазни риби, тъй че не изискват наситени маслени маринати. Шаранът, лаврак, скумрия и писия се смятат за междинни по наличие на мазнини, тъй че е целесъобразно да ги поръсите с растително масло преди готвене.

Но треската и минтаят са изцяло нискомаслени. Не единствено че би трябвало да са щедро наситени с марината, само че и не е целесъобразно да се пекат без олио.

Още препоръки при подготвяне на риба

 Бяла риба с моркови Снимка: Lenka

При печенето на риба, както и при пърженето, температурата е значима. Рибата се вкарва в добре загрята фурна. Това е предписание и когато готвите пълнена риба.

Времето за готвене и температурата зависят от изходните артикули: цялата риба се пече към 30–40 минути при 180 ° С, до момента в който филетата риба и рибните котлети са задоволителни за 20–25 минути при 180–200 ° С.

Най-добре е да ревизирате рибата след минималното време за печене. Месото на готовата добре сготвена риба елементарно се отделя, а сокът изтича транспарантен.

Готвене на риба на пара

Има една загадка по какъв начин да извършите риба на пара още по-вкусно. Опитайте да добавите всички подправки настрана от солта към водата. Тъй като течността се изпарява, тя ще трансферира тези аромати на рибата. Чудите се какво още може да се добави по този метод? Налейте вино, соев сос, анасон или розмарин.

Този способ има още един плюс. Изпарените аромати освен изпълват рибата с усет, само че и разнасят аромата си из цялата къща. Ето за какво е малко евентуално да скриете от фамилията си, че приготвяте нещо вкусно.

Какво да вършим със изсъхнало приготвената риба

Уви, грешките при готвене на риба се случват даже и да знаете тайните. В това няма нищо неприятно, постоянно обстановката може да бъде поправена. Разтопеното масло доста ще усъвършенства усета на сухата риба. Освен това не забравяйте сосовете. Сигурен залог е сос Тартар.

Сос Тартар за риба и морски блага

 Вкусна панирана риба

Противно на общоприетото разбиране киселите краставички не са наложителна съставна част. Те, както чесън и каперси, се прибавят по избор. Също по този начин този сос може да се подготви въз основата на майонеза, по-добре домашна или закупена от магазина с добър състав.

Съставки:

яйчни жълтъци - 2 бр.

горчица – 1 с.л.

растително масло - 30 мл

лимонен сок - 1 с.л.

кисели краставици -50 гж

сол на вкус

черен пипер - на вкус

Метод на готвене:

Сварете на твърдо яйцата и отделете белтъците от жълтъците.

Натрошете жълтъците на дребни трохи, прибавете горчицата и разбийте с блендер до гладкост.

Без да спирате да разбивате, налейте растително масло на тънка бликам.

Посоляваме и поръсваме с черен пипер на усет, заливаме с лимоновия сок и още веднъж разрушаваме добре.

Нарежете на ситно или настържете краставиците и ги смесете със соса.

По предпочитание може да украсите Тартара с билки.

Както можете да видите, готвенето на сочна риба не е толкоз мъчно, колкото изглеждаше. Достатъчно е да знаете някои трикове. И, несъмнено, всяко ядене ще се окаже вкусно, в случай че е приготвено с качествени съставки.

Вижте още хрумвания за:

- рибена супа;

- задушена риба;

- рибни крокети.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР