Рибата е незаменим продукт в света на кулинарията, част е

...
Рибата е незаменим продукт в света на кулинарията, част е
Коментари Харесай

Как да приготвим най-вкусната риба

Рибата е незаместим артикул в света на кулинарията, част е от безчет вкусни ястия и здравословни режими на хранене. Смята се за една от най-полезните храни с помощта на своите скъпи качества, състав и свойства.

Най-отличаващи се в състава на рибата са мастните киселини Омега-3 и Омега-6, които работят удобно на сърдечно-съдовата система и възстановяват равнищата на холестерол в кръвта.

Богат източник е на протеини, витамини (А, D, витамини от групата В, както и частично витамин Е). В рибата се съдържат минерали и други значими вещества помагащи за вярното действие на организма и предпазването му от доста заболявания и неразположения.

Различните типове риба имат разнообразни хранителни свойства и изискват самостоятелен метод и метод на подготвяне.

Видове риба и по какъв начин да я приготвим

 Приготвяне на риба

Мазна синя риба

Живее и се движи на повърхностните пластове на водните басейни. Още е наричана " мазна риба " заради това че наличието ѝ на мазнини е минимум 5% от състава ѝ.

В последните години постоянно е подценявана и класифицирана като недотам здравословна, само че за благополучие това са единствено спекулации, а в реалност богатото ѝ наличие на мастни киселини Омега-3 е изключително потребно и належащо за човешкия организъм. Освен това усъвършенства обмяната на веществата, има антиоксидантно деяние и макар мазнините в състава си, действително количеството на калориите, които има, не е огромно.

Видове мазна риба

Към сините риби спадат Риба Тон, Паламуд, Сьомга, Сардина, Хамсия, Херинга, Скумрия, Сафрид, Риба Меч, даже и Шаран и Толстолоб.

Ако можете да изчистите шаран, значи ще се справите и с чистенето на останалите типове.

Специфичното, което би трябвало да имаме поради при приготвянето на тези риби, е, преди всичко, това, че те имат потребност от малко по- дълга термична обработка спрямо бялата риба.

Сините мазни риби разрешават безкрайни благоприятни условия и комбинации, само че би трябвало да имаме поради по-силно изразения им усет, което ненапълно лимитира опциите за в допълнение подправяне с ароматни билки и други артикули.

С какво да комбинираме мазни риби

Сините риби обичат компанията на доматите, лимона, чесъна, лука, магданоза, бялото вино или розето, черния пипер.

Могат сполучливо да бъдат подложени на разнообразни кулинарни обработки като пържене, варене (на рибни яхнии), печене във фурна или риба на скара, само че готвенето им на пара не е измежду най-препоръчителните.

За гарнитура към мазните сини риби са подобаващи картофите, оризът и съвсем всевъзможни зеленчуци и салати. Ето и едно по- забавно предложение за празнична рецепта с риба, с която да впечатлите гостите си:

Скумрия на фурна с фурми

 Риба скумрия подготвяне

Продукти за 4 порции:

1 кг скумрия (4 риби)

150 година кускус

12 фурми

1 яйце

джинджифил

1 ч.л. захар

100 година смлени бадеми

50 година краве масло

150 година чери домати

Трябват ви още зехтин, черен пипер, сол

Начин на подготвяне:

Загрейте фурната на 180°С. Сложете на котлона тенджера с вода и щипка сол. Когато заври водата, прибавете кускуса и сварете до подготвеност. В случай че ползвате от най-ситния му вид, тогава единствено го залейте с топла вода и оставете да набъбне и да я поеме.

Отделете белтъка от жълтъка на яйцето. Разбъркайте жълтъка при кускуса, дружно с маслото, смлените бадеми, тънко настърган корен от джинджифил, захарта и черен пипер.

Обезкостете фурмите и ги напълнете с част от тази примес.

Почистете скумрията и измийте. Посолете я и натъркайте с малко черен пипер и зехтин. Положете рибите в намазнена тавичка, покрийте ги с остатъка от плънката и печете в продължение на 20 минути или до момента в който окото на рибата побелее - това е индикацията, че е сготвена добре. Сервирайте с домати чери и украсете по ваш усет.

Вижте в уеб страницата и други вкусни предписания със синя риба за Никулден и празнични мотиви.

Бяла риба

 Готвене на риба

А ние прекосяваме нататък към тези представители на водното царство, които имат по-крехко месо и по-ниско наличие на мазнини:

Тези морски представители населяват дънните пластове на водните басейни, съдържат малко мазнини (по-малко от 5%) и съвсем никакви калории. Затова пък са богати на витамини, в частност от групата В, измежду които най-вече се отличава витамин В12.

Видове бяла риба

Представители на белите риби са Мерлузата (Хек), Ципура, Треска, Лаврак, Морски демон, Морски език, Пъстърва и други.

Важна специфичност, която би трябвало да споменем, е че някои от тях като треската, лаврака или пъстървата имат способността да усилват наличието си на мазнини през някои интервали от годината, в които случаи излизат от класификацията на белите риби и се нареждат в една междинна категория на " полумазни ". Калканът също се причислява към тази категория.

Как се готви вкусна бяла риба

Белите риби се нуждаят от доста по-кратка термична обработка в съпоставяне със сините. Поради по-нежния си усет и нежна текстура те в действителност разрешават безкрайни благоприятни условия за подготвяне посредством пържене, паниране, печене, поширане, варене и готвене на пара.

Подхождат си с подправки като бял пипер, магданоз, риган, свеж босилек, копър, розмарин, шафран, естрагон и девесил. Изключително си вървят със нежни сосове, свежи салати, картофи, чесън, каперси, лимон и други цитруси, бяло вино, сметана и други.

Много са подобаващи за супи и рибени чорби, за чиято изработка се употребява всяка част на рибата като за приготвянето на бульона влизат в приложимост главата, костите, перките.

Бялата риба се прибавя най-после в супата, защото се сготвя съвсем незабавно.

При печенето на риба също важи правилото да се следи цвета на окото - то би трябвало да стане млечнобяло, с цел да сме сигурни, че е добре сготвена. Ако пък вършим единствено филета, тогава е задоволително да установим, че месцето е изгубило транспарантния си нюанс и е станало също в млечно бял цвят.

Продължителността на термичната обработка зависи от размера и дебелината на филетата риба, ако те са тънки се готвят на мощен огън за малко. Ако пък са дебели, се запечатват както при месото и по-късно температурата се редуцира, с цел да се разреши топлината да проникне и в дълбочина и да сготви вътрешността.

Важно е да се има поради, че даже след премахване от огъня рибата продължава да се готви в резултат на остатъчната топлота. Затова доста внимавайте при ястията с бяла риба, защото елементарно може да я изсушите и да загуби своята сочна чупливост и усет.

Ето и едно ужасно предложение за бяла риба.

Треска Пил Пил (Bacalao al Pil Pil)

 Бяла риба Пил Пил Снимка: Yordanka Kovacheva

Продукти: 4 дебели филета тресчица с кожа, 5 скилидки чесън, половин сушено люто чушле, Зехтин и магданоз.

Начин на подготвяне: Загрейте към 6 с.л. зехтин на сдържан огън и запържете скилидките чесън до момента в който станат златисти. Чесъна може да е цялостен, леко сплескан или нарязан на кръгчета.

Извадете златистите чесънчета и на тяхно място сложете да се запържи лютото чушле. Извадете и него от зехтина.

Идва ред на рибата. Гответе я в същата лой за 3-4 минути от всяка страна. Извадете я в паница, а в различен съд отделете мазнината от готвенето смесена със соковете на рибата. Треската отделя един желатинест белтък, който е доста характерен и ще направи, тъй че сосът Пил Пил да емулгира и се сгъсти съвсем като майонеза.

Загрейте една чашка чист зехтин и започнете да наливате постепенно половината от непокътнатата лой от рибата. Не спирайте да бъркате интензивно с дъното на железна цедилка, докосвайки с нея и дъното на тигана чрез бързи кръгови придвижвания Така се случва магията на този сос и той побелява и се сгъстява. Редувайте чист зехтин и от другата лой, до момента в който постигнете мечтаната консистенция. Сервирайте рибата тресчица във този апетитен емблематичен сос, поръсете със чесънчетата, лютата чушка и прясно раздробен магданоз.

Вижте в Готвач.бг и други необикновено вкусни оферти за подготвяне на толстолоб, вкусни предписания за лаврак или пък пъстърва на скара.

Идеи за плънки за пълнен шаран ще ви оказват помощ да приготвите най-вкусната риба на Никулден.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР