Рибари протестираха пред Министерството на околната среда и водите. Протестът

...
Рибари протестираха пред Министерството на околната среда и водите. Протестът
Коментари Харесай

Рибари на протест пред МОСВ: Не искаме още един "Цанков камък" на шията ни!

Рибари стачкуваха пред Министерството на околната среда и водите. Протестът е под мотото "Не желаеме още един "Цанков камък " на шията ни! ".

Недоволството е ориентирано и против изтребването на пъстървата в река Въча, откакто беше спряна водата от язовир "Цанков камък ". Рибарите се оповестиха срещу строителството на язовир "Яденица " с аргумента, че планът ще унищожи предпазени зони в Рила, заяви БНР.

Димитър Куманов от Сдружение "Балканка " сподели: "През последния месец още веднъж източват прословутия язовир "Цанков камък ", който ни струваше от порядъка на 1 милиард, търсейки от кое място този язовир изпуска още веднъж вода. За страдание те не го източват непрестанно. В последните три седмици два пъти спираха изцяло всякакво източване и оставиха реката под язовира суха като барут и измря всичката риба в тази река… Това място беше зарибявано от рибари. Там регионът е с балканска пъстърва, а тази риба, с цел да оцелява, би трябвало да има течаща вода ".

Петър Илиев, изпълнителен шеф на Националната електрическа компания, която е притежател на "Цанков камък ", изясни казуса с това, че сега се прави наложителен по закон ремонт на язовира, което е на всеки пет години. Той сподели още, че в случай че дъното на язовира не бъде тествано, той става рисков. Илиев разяснява, че от ремонта на язовира зависи и това дали ще има ток. Шефът на НЕК отхвърли изказванията на риболовците, че язовир „ Яденица “ в Рила ще се трансформира в „ Цанков камък 2 “ и че оборудването е рисково поради сеизмичната зона, в която се намира. Той не се ангажира със период, в който естественото подаване на вода към река Въча ще бъде възобновено. Правим всичко допустимо, с цел да го съкратим оптимално бързо, съобщи Илиев.

Красимира Бръмчева от Министерство на околната среда и водите също даде обещание ремонтът на "Цанков камък " да завърши оптимално бързо и отхвърли изказванията на риболовците за умряла пъстърва в река Въча. Умряла риба няма. Рибата се е отдръпнала с водата, просто не е на мястото, което ви е комфортно за лов на риба, сподели Бръмчева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР