Риалити предаванията станаха неотменна част от медийната култура на много

...
Риалити предаванията станаха неотменна част от медийната култура на много
Коментари Харесай

Психологията зад гледането на риалити предавания: Защо хората са толкова завладени от тях

Риалити предаванията станаха неотменна част от медийната просвета на доста страни. Изглежда, че тези излъчвания са просто действителния живот на хората, само че в действителност са филтрирани и манипулирани от производителите. Това поражда въпроса за какво милиони хора гледат риалити излъчвания и каква е логиката на психиката зад това?

Желанието да се чувствате по-добре за себе си - доста хора гледат риалити излъчвания. Те се възползват от обстоятелството, че се виждат героите, които вършат неточности, което ги прави по-добри спрямо тях.

Хората търсят обществени връзки - доста гледат риалити излъчвания, с цел да намерят хора, с които да споделят общи ползи. Гледането на риалити излъчвания може да бъде метод да се открият обществени връзки и да се почувствате свързани с други хора.

Желанието да видите нещо, което е друго от вашата рутина - гледането на риалити излъчвания може да ви помогне да избягате от всекидневието.

Възможността да се включите и да гласувате - някои риалити излъчвания дават опция на феновете да гласоподават за техния обичан участник. Това може да бъде мотивация за хората да гледат предаването и да се включат в него.

Изживяване на страсти - риалити предаванията постоянно са заредени с страсти - от обич и другарство до кавги и кавги. Тези страсти могат да привлекат феновете и да ги карат да гледат предаванията.

Тези са единствено някои от доста аргументите, заради които хората гледат риалити излъчвания. Може да има и други мотивации, като любознание, предпочитание да се научат нови неща, присъединяване в публичен спор или даже чисто и просто развлечение.

Въпреки това, има и някои евентуални отрицателни страни на гледането на риалити излъчвания, като да вземем за пример деформиране на действителността, драматизиране на персонални проблеми и дискриминация. Това може да докара до неподходящи последствия за феновете и за обществото като цяло.

Така че, хората гледат риалити излъчвания по разнообразни аргументи, само че е значимо да се помни, че тези излъчвания не постоянно отразяват действителността и може да има отрицателни страни на тяхното гледане.

Най-гледаното риалити предаване в България се трансформира понякога и зависи от доста фактори, като сезонът, конкуренцията на други телевизионни стратегии и доста други. През последните години обаче, някои от най-гледаните риалити излъчвания в България са:
" VIP Brother " - риалити предаване, в което известни персони се затварят в къща и се наблюдават от камери 24 часа на ден; " Фермата " - риалити предаване, в което участниците би трябвало да се оправят с разнообразни провокации, свързани с отглеждане на животни и земеделие; " Като две капки вода " - музикален риалити формат, в който участниците би трябвало да извършват песни на известни реализатори и да имитират тяхното държание и визия.
Освен " VIP Brother ", " Фермата " и " Като две капки вода ", в България има и други известни риалити формати, някои от които са:
" Survivor BG " - риалити предаване, в което участниците се разделят на две екипа и би трябвало да се състезават в разнообразни провокации, като оцеляване в дивата природа; " Биг Брадър " - риалити формат, в който участниците се затварят в къща и се наблюдават от камери 24 часа на ден; " MasterChef България " - кулинарен риалити формат, в който участниците би трябвало да се състезават в готварски провокации и да потвърдят своите умения пред жури от професионални готвачи; " България търси гений " - музикален риалити формат, в който участниците би трябвало да извършват песни и да потвърдят своя гений пред жури от известни музикални продуценти; " Танцуващи с звездите " - танцов риалити формат, в който известни персони би трябвало да се научат да танцуват и да се състезават против други участници. " Ергенът България " е извънредно известно предаване.. Ергенът има право да избере коя жена ще продължи да се състезава с другите и да бъде с него, а когато останат две дами, той би трябвало да избере сред тях.
" Ергенът България " е едно от най-гледаните риалити излъчвания в България, само че за какво толкоз доста дами се състезават за вниманието на един мъж? Психолози настояват, че претекстовете на участниците са доста разнообразни, само че общо за всички е желанието да се усещат мечтани и ценени.

Състезателната природа на предаването и съществуването на камери, които ги наблюдават по цялото време, могат да насърчат участниците да се състезават едни против други и да се стремят да бъдат най-хубавите. Освен това, присъединяване в предаването може да бъде опция за изява и за реализиране на известно равнище на известност.

Но психолозите предизвестяват, че състезателността и желанието за известност не са задоволителни претекстове за присъединяване в " Ергенът България ". За да се резервира положителното си здраве и да не се слагат в рискови обстановки, участниците би трябвало да бъдат в положение да управляват страстите си и да не се трансформират в жертви на отрицателните резултати на риалити предаванията.

Въпреки това, " Ергенът България " остава едно от най-популярните и обсъждани риалити излъчвания в България, което продължава да провокира интерес и любознание измежду милионите си фенове.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР