Резултатите от вота тази вечер са очаквани - закономерна победа

...
Резултатите от вота тази вечер са очаквани - закономерна победа
Коментари Харесай

Иво Инджов: Резултатите от вота не са изненада. Очаквам правителство около Нова година


Резултатите от вота довечера са предстоящи - закономерна победа и преизбиране на президента Румен Радев. В процентно изражение преднината е по-голяма, в сравнение с беше на първия тур. По-голяма е и спрямо тази пред Цецка Цачева преди пет години. Това разяснява в изборното студио на Dir.bg политологът Иво Инджов.

Според него една от вероятните интриги е била дали ще има интензивност измежду българите, живеещи в Турция. Такава явно нямаше, а повода е, че те нямаха политическата мотивация, която имаха на първия тур в лицето на претендента от Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, добави политологът в изключителното издание на " Директно в новините ". Що се касае до метода на гласоподаване на гласоподавателите на Движението за права и свободи, съгласно Инджов те не са били непосредствено призовани от Карадайъ да дадат глас за проф. Анастас Герджиков.

Попитан дали би трябвало да се разширят пълномощията на президента, Иво Инджов се съгласи с мнението, обещано по-рано в студиото и от журналиста а точно да се преодолява по-трудно ветото на президента в Народното събрание. Защото " колкото и да сериозен да е един президент, доста елементарно болшинството в Народното събрание може да преодолее ветото му ". Иначе пълномощията не би трябвало да се усилват, с цел да не проработи сюжетът за президентска страна.

Като цяло съгласно Инджов " българската Конституция дава задоволително пълномощия на президента по този начин, както е замислена функционалността на тази институцията в системата на разединението на управляващите у нас ". Трябва да се има поради и правото на президента да прави обръщения към Народното събрание и народа, където е доста значимо по какъв начин ще се употребяват опциите.

от изключителното студио на " Директно в новините ".

Прогнозите му за бъдещото ръководство след парламентарния избор от предходната неделя пък са, че ще има постоянно държавно управление към Нова година. Има декларирана такава политическа воля. Никой не желае да върви на избори четвърти път, никой не желае да повтори и сюжетът с " ИТН ", счита политологът. А хоризонтът, който дава на бъдещия кабинет, е от най-малко две години.

Що се касае до лидерските оставки, Инджов позволява, че е допустимо Христо Иванов да бъде избран отново още веднъж за ръководител на " Да, България! ". Той не съпоставя провалянето на партията с това на Българска социалистическа партия. В случая на Корнелия Нинова отдръпването идва след провали на най-малко пет следващи избори, в случай че броим и тези за европейския парламент.

Нещата съгласно политолога не се развиват добре за някогашните ръководещи. " В средносрочен проект те ще би трябвало да са съпротива откакто не взеха парламентарния избор, а в този момент изгубиха и президентския избор. Това понижава хегемонията на ГЕРБ в изпълнителната власт. А дали и в тази партия би трябвало да се приказва за оставки? Според Инджов Бойко Борисов " тежи като воденичен камък на ГЕРБ ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР