Резултатите от проведено изследване за използване на информационни и комуникационни

...
Резултатите от проведено изследване за използване на информационни и комуникационни
Коментари Харесай

НСИ: 83,2% от домакинствата в Пазарджишко имат достъп до интернет

Резултатите от извършено проучване за потребление на осведомителни и информационни технологии в семействата и от хората в тях демонстрират, че през 2023 година 83.2% от семействата в област Пазарджик имат достъп до интернет в домовете си, което е с 1.9 процентни пункта по-малко по отношение на миналата година, оповестяват от Териториалното статистическо бюро.

По този индикатор районът заема 19-то място измежду всички 28 области в страната.

В област Пазарджик през 2023 година са интервюирани 144 елементарни семейства и 391 лица на възраст сред 16 - 74 навършени години, от 16 обитаеми места - седем града и девет села.

През 2023 година 88.5% от семействата в България имат достъп до интернет в домовете си, което е с 1.2 процентни пункта повече спрямо миналата година. Запазва се наклонността на годишно повишаване на семействата с достъп до интернет, като за десетгодишен интервал относителният им дял се е нараснал с 31.8 процентни пункта.

73.0% от хората на възраст сред 16 - 74 навършени години в област Пазарджик употребяват интернет всеки ден или най-малко един път седмично на работа, у дома или на друго място (за страната този индикатор е 79.8%), демонстрира още изследването. В съпоставяне с миналата година в района е записано нарастване на този индикатор с 8.1 проценти пункта.

Мъжете са по-активни и по-често се възползват от удобствата на световната мрежа спрямо дамите - надлежно 73.6 и 72.5%. Значителни са разликите при постоянно употребяващите интернет по обучение, като 87.5% от лицата с висше обучение, 68.8% от тези със приблизително обучение и 71.7% от лицата с главно и по-ниско обучение употребяват постоянно световната мрежа.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР