Резултатите от проучванията на светилището ще бъдат представени тази вечер

...
Резултатите от проучванията на светилището ще бъдат представени тази вечер
Коментари Харесай

Разбулват тайните на светилище на богинята Диана край русенското село Кошов

Резултатите от изследванията на светилището ще бъдат показани довечера в Русенския исторически музей

Според археолога Върбин Върбанов, разкопките там стартират през 1985 година, когато при строителни действия са открити остатъци от представителни здания, датирани през 1 век. Проучванията са възобновени през 2018 и 2022 година, заяви Българска телеграфна агенция.

" Този метод, който се е ползвал през 80-те години е малко жанр " Индиана Джоунс ". Археологията не е единствено търсене на находки. Археологията е на първо място опит за документиране обективно на предишното. И точно заради това, че не бяха документирани разкопките от 1985 година, ние ги подновихме. Идеята е да се направи една карта ", сподели той.

При разкопките през предходната година на светилището на Диана до село Кошов са открити и заведени едвам 15 инвентарни единици. Това се дължи на обстоятелството, че останките от светилището са били навън място и през времето са били тотално ограбени – при започване на ХХ век за строителни материали, а по-късно и от иманяри.

Обектът се намира при сливането на реките Черни и Бели Лом, на нагорнище до брега. Известен е по откритите инцидентно три каменни надписа, датирани в I и II век. Те са сложени за построяването и ремонтирането на светилището от лица с висок административен сан от римската провинция Долна Мизия.

Западната постройка е с огромна дължина - над 40 метра. Тя е отчасти унищожена от отводнителен канал, изработен през 80-те години на ХХ век, с широчина към пет метра. В западната ѝ част са разкрити и зачистени останките от рухналия покрив - керемиди от два типа - тегули и имбрици. На базата на откритите находки построяването и действието на постройката може да се датира в I век. В източната част на постройката са регистрирани остатъци от средновековна землянка, застъпващи зида ѝ.

По думите на доктор Върбанов на към 30 м източно от западната стена на постройката са разкрити остатъци от ъгъл на друга постройка. Тя е разрушена при изработката на пътя през средата на 80-те години на предишния век. Тук са открити находки от I век и два архитектурни детайла, които дават данни, че постройката е била богато декорирана. На изток от проучваната през предходната година повърхност се намира трета постройка с апсида, разкрита през 1985 година и допроучена през 2018 година. Над нея в този момент е построено краткотрайно защитно оборудване.

Резултатите от археологическото изследване ще бъдат показани публично на следващия ден вечер в Русенския исторически музей.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР