Резултатите от PISA 2018 показват необходимостта от продължаване на реформата,

...
Резултатите от PISA 2018 показват необходимостта от продължаване на реформата,
Коментари Харесай

Варненски депутат: Резултатите от PISA показват необходимостта от продължаване на реформата в образованието

 " Резултатите от PISA 2018 демонстрират нуждата от продължение на промяната, която започва след влизането в действие на Закона за предучилищното и учебното обучение ", разяснява националният представител от Парламентарната група на ГЕРБ Таня Петрова на провелата се в морската столица XIX Научно-практическа конференция " Математика и информатика - действителности и вероятности “. Варненският народен представител и математик разиска с сътрудниците си настоящи тематики в областта на образованието.

" Промените в просветителната ни система закъсняха, само че присъединяване в PISA потвърждава вярната посока, която би трябвало да продължим да следваме, водени от няколко основни съставния елемент – дейно въвеждане на компетентностния метод в образованието, смяна във формата на образователното наличие и изпитите. В последна сметка една високо академична образователна стратегия би следвало да е ориентирана към познаване и схващане на фундаментални концепции, да развива уменията да се разсъждава. Фокусирането на образователните стратегии извънредно върху запаметяването на обстоятелства е безсмислено. Фактологията към този момент е налична за секунди на всевъзможни устройства. Начинът на преподаване би трябвало да се промени, тъй че децата да схващат по-добре запомненото ", безапелационна бе Таня Петрова.

Народният представител и дълготраен учебен шеф удостовери уговорката за нарастване за учителските заплати, за които през 2020 година са планувани спомагателни 360 млн. лева " Последователно се работи за повишение привлекателността на учителската специалност ", увери Петрова, като регистрира, че през идващите 8 години следва да се пенсионират към 36% от българските учители.

Тя срещна присъстващите с акценти от Бюджет 2020, който планува близо 5 милиарда лева за обучение при нарастване на средствата за бранша в размер на 14,5% по отношение на 2019 година

" Инвестициите в развиването на професионалното обучение ще продължат, в това число и посредством ограничения за разширение на обсега на дуалната форма на образование ", посочи Петрова. Тя анонсира, че в идващите 3 години ще се влагат 70 млн. лева, с цел да се преодолее дефицитът тук-там в детските градини в страната. " Целта е да се усили обсегът на децата, които са на 3 и 4 години, в градините. В момента 78% от 4-годишните вървят на детска градина, а при 5 и 6-годишните обсегът е съвсем 95% ", разясни Таня Петрова.

Тя открои и част от признатите на първо гласоподаване в Народното събрание промени в Закона за висшето обучение, като подчертава върху новия модел на акредитация. " От ясно дефинираните функционалности и пълномощия на Националната организация за оценяване и акредитация зависи процесът на оценяване на висшите учебни заведения да бъде оптимално справедлив. В момента той не отразява качеството на полученото от студентите обучение. Например във висше учебно заведение с акредитационна оценка 9,01 едвам 17% от студентите в главното професионално направление се осъществят по специалността. В същото висше учебно заведение преподавателите на главен трудов контракт са 50,65% ", изясни Петрова. По думите й към този момент един учител на главен трудов контракт ще взе участие в акредитацията на единствено един университет ". Според народния представител промяната в ръководството на държавните висши учебни заведения планува оптималното им отваряне във връзка с процеса на разискване и взимане на решения и на разходването на държавната дотация.

" Визията за развиването на науката в България се свързва с повишение на качеството и интернационалната известност на научноизследователската и иновационната активност. Акцентът се слага върху финансиране на научни проучвания в предпочитани и конкурентни области за решение на значими общественозначими провокации, подкрепяне на млади учени и реализиране на взаимни научни проучвания с учени в чужбина ", разясни пред участниците във форума Петрова.

Преди това дружно с сътрудника си от Парламентарната група на ГЕРБ Емилия Милкова тя поздрави учителите и учениците от НУИ " Добри Христов " във Варна, които означиха 75-годишнината на учебното заведение с празничен концерт – театър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР