Резолюцията е огромен шанс да се откъснем от този авторитарен

...
Резолюцията е огромен шанс да се откъснем от този авторитарен
Коментари Харесай

Елена Йончева: Резолюцията е огромен шанс да се откъснем от този авторитарен режим


Резолюцията е голям късмет да се откъснем от този властнически режим. Тя е триумф за българския народ, тъй като дава кураж на хората, които имат смелостта да застанат против системата. Резолюцията дава и явен знак за това, че българското държавно управление на Бойко Борисов вади България от Европа. Това съобщи Елена Йончева, народен представител от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент в „ Тази заран “ на bTV. Тя разяснява резолюцията за върховенството на закона в България, която Европейският парламент одобри в четвъртък.

Резолюцията споделя, че държавното управление на Бойко Борисов към този момент не е законно за Европейския съюз, съобщи Йончева. „ Ако използваме лексиката на господин Борисов, тя е жълт картон, идващият би трябвало да е червен от Европейската комисия “, разяснява тя. Евродепутатът напомни, че комисията е доминирана от ЕНП, чийто член е ГЕРБ и цитира зам.-председателя на Екологичен потенциал Катарина Барли, която сподели, че е време ЕНП да застане зад главните правила на Европейски Съюз – правовата страна, демокрацията, свободата на медиите.

Елена Йончева благодари на всички, които са подкрепили самодейността й да има резолюция. Първата й среща с ръководителя на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) Хуан Фернандо Лопес Агилар и сътрудници евродепутати с предложение да се одобри подобен документ, е още в края на месец май. Агилар стана вносител на резолюцията от името на LIBE.

Документът беше признат с 358 гласа, 277 евродепутати гласоподаваха срещу, а 56 се въздържаха. Освен от левицата в Европейския парламент, резолюцията беше подкрепена и от либералите, зелените и дребна част от ЕНП.

Елена Йончева поздрави за смелостта тези представители на ЕНП, които не се съобразиха с партийното решение и Манфред Вебер резолюцията да бъде отхвърлена. „ Европейският парламент сподели на българите, че ги чува. Това са някогашни министър-председатели, депутати от националните парламенти, министри, академични преподаватели от Европа – не би трябвало да се подценява позицията им “, уточни тя.

Елена Йончева напомни, че сега в Европейски Съюз се разисква механизъм, който да обвърже оценката за върховенството на закона във всяка една държава-членка с европейските средства, които получава и е допустимо за България да има съответни последствия. „ Смятам, че не би трябвало да се стопира финансирането за България, тъй като българският народ не е отговорен за ръководството. Но би трябвало да се откри механизъм, който в бъдеще да предотврати прекъсването на финансиране. Финансирането би трябвало да отива за дребния и междинен бизнес, в обществената система, а не 50% и повече от него да се връщат в джобове на олигарси. “

На упреците, че с документа се предава България, евродепутатът отвърна – „ партията и индивидът, който предава ползите на България са ГЕРБ и Бойко Борисов “.

Според Йончева „ ГЕРБ, националистите и някои сътрудници в София от Българска социалистическа партия “ приказват за Истанбулската спогодба и македонско малцинство, и по този начин изместват същността на резолюцията и това, което се случва в ръководството на България. В резолюцията не се загатва нито за македонско малцинство, нито за турски или майчин език. „ В нея се приказва за приемане на Истанбулската спогодба, само че единствено на тази част, която не опонира на конституцията ни – а точно битката с насилието над дамите и създаване на центрове за отбрана. Истанбулската спогодба е затворена тематика за България с решението на Конституционния съд “, сподели още евродепутатът.

Според Елена Йончева „ левицата в България има голям капацитет да промени България “. Тя съобщи – „ аз съм ляв човек, имам вяра в лявото. То ще докара до позитивни промени в нашата страна “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР