Резиденция Лозенец“ вече ще приема само официални делегации и събития

...
Резиденция Лозенец“ вече ще приема само официални делегации и събития
Коментари Харесай

Властта затваря резиденция „Лозенец“ само за себе си

Резиденция „ Лозенец “ към този момент ще приема единствено публични делегации и събития на властта, а частни лица и компании няма да могат да я наемат почасово, както до момента. Това планува смяна в наредбата за организацията и активността на военните клубове и представителните обекти на Министерството на защитата, оповестена за публично разискване.

Резиденцията е внушителен обект на министерството и се ръководи от изпълнителна организация „ Военни клубове и военно-почивно дело “, оповестява „ 24 часа “. Тя е един от парцелите дружно с военните клубове в страната, които министерството отдаваше и за частни събития.

Достъпът на физически и юридически лица в резиденция “Лозенец ”, въпреки и следен, основава опция за влизане на лица с разнообразни планове, затруднява обезпечаването на сигурността и естественото осъществяване на представителни и протоколни мероприятия, изясняват обаче от министерството в претекстовете.

За опазване статута на резиденция „ Лозенец “ като внушителен обект и одобряването ѝ като място за осъществяване на протоколни събития и мероприятия в сходство с нейното предопределение (статут) от държавни институции и дипломатическия корпус е оправдано да бъде прекратено даването на резиденция „ Лозенец “ за почасово прилагане от физически и юридически лица. Тази смяна ще докара и до опазване на материалната база, сградния фонд, парковата територия и спокойствието на живеещите в съседство жители, аргументират се военните.

Достъпът до резиденцията е противоречив от години. От Българска социалистическа партия и „ Спаси София “ нееднократно са упорствали паркът да бъде отворен за жители. Военните обаче не дават с претекста, че резиденцията е конфиденциален обект, макар че я даваха почасово против възнаграждение. Наскоро социалистите скочиха още веднъж по тематиката, обявявайки, че имало проекти теренът да бъде приватизиран и да се даде за градеж на жилищен комплекс. От Министерството на защитата тогава не разясниха изказванията им.

В момента част от парка е частна благосъстоятелност и е заградена. Става дума за терен с повърхност 2800 кв. м, който първо е бил реституиран, а по-късно продаден на компания с американско присъединяване. Покрай него през декември 2019 година се разгоря скандал, откакто основният проектант на София Здравко Здравков издаде позволение, с което позволи изменение в подробния организационен проект на мястото и позволи да се проектира постройка, висока 15 метра. Тъй като зоната на резиденцията е с категория „ терен за специфични зелени площи “ в общия проект на София, там няма по какъв начин да се строи друго с изключение на зоопарк, мемориален, етнографски или балнеоложки обект. Затова вложителят се бе ориентирал към „ медико спа център “. Граждани и общината обаче стачкуваха и в последна сметка притежателят се отхвърли. Сега той е подготвен да върне парцела на страната, в случай че Столичната община му даде различен, стана ясно от фейсбук пост на кмета на регион „ Лозенец “ Константин Павлов.

Съвсем неотдавна в деловодството на Столичния общински съвет е получено ново писмо, с което притежателите декларират съответни планове за подмяна на парцела с сходен парцел от активите на „ Софийски парцели “.  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР