Рейтинговите агенции Стандард енд Пуърс“ и Фич“ повишиха кредитния рейтинг

...
Рейтинговите агенции Стандард енд Пуърс“ и Фич“ повишиха кредитния рейтинг
Коментари Харесай

Повишиха кредитния рейтинг на България

Рейтинговите организации „ Стандард енд Пуърс “ и „ Фич “ покачиха кредитния рейтинг на България.
„ Стандард енд Пуърс “ увеличи дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на страната в задгранична и локална валута от BB+/B до BBB-/A-3.

Повишената оценка на анализаторите отразява усилването на външната позиция на страната, обусловена от продължителната агресия на износа и повишаването на спестяванията.

Според „ Стандард енд Пуърс “ рисковете, свързани със основна и неочаквана смяна във финансовите потоци, идващи от чужбина, и в частност директните задгранични вложения, са намалели доста. Публичните финанси също са оценени като постоянни и защитаващи валутния режим.

„ Фич “ увеличи дълготрайния кредитен рейтинг на страната в задгранична и локална валута от BBB- на BBB. Перспективата и на двата индикатора е постоянна.

Повишеният рейтинг отразява подобренaта оценка на България във връзка с външните финанси, като представянето на страната надвишава междинното по стандартите за категорията BBB.

От „ Фич “ означават, че през 2016 година България е чист външен заемодател (8,6% от БВП) и се чака позицията да продължи да се усъвършенства.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР