Рейтинговата агенция Фич понижи оценката на Франция с една степен

...
Рейтинговата агенция Фич понижи оценката на Франция с една степен
Коментари Харесай

Фич понижи кредитния рейтинг на Франция с една степен

Рейтинговата организация " Фич " намали оценката на Франция с една степен на " АА- ", като посочи като мотив за дейностите си неотдавнашните обществени напрежения в страната, които биха могли да повлияят на способността й да понижи недостига и дълга си, съобщи Франс прес.

" Политическата невъзможност и обществените придвижвания (понякога прерастващи в насилие) съставляват риск за програмата за промени на президента Еманюел Макрон и биха могли да основат напън в поддръжка на една експанзионистична бюджетна политика или на катурване на наклонността на наскорошните промени ", се споделя в изказване на рейтинговата организация, представено от Българска телеграфна агенция.

Относно приемането на противоречивата пенсионна промяна " Фич " установи, че това решение породи митинги и стачки в цялата страна и ще ускори евентуално радикалните и антисистемни сили.

Досега оценката на " Фич " за Франция беше " АА " с отрицателна вероятност. Сега макар понижението на оценката вероятността остава постоянна.

" Фич " е първата от трите съществени рейтингови организации, която намалява оценката на Франция след приема на пенсионната промяна.

Миналата година дефицитът на Франция беше 4,7 %, а тази година се чака той да се повиши леко на 4,9 %, само че да стартира да спада прогресивно от 2024 година

По мотив понижението на оценката на Франция от " Фич " френският министър на стопанската система и финансите Брюно Льо Мер увери през днешния ден, че Франция ще продължи да прокарва структурните промени, съобщи Франс прес. Той добави, че обстоятелствата опровергават оценката на " Фич ", защото държавното управление е в положение да прокарва структурни промени и уточни за образец промяната на механизма за осигуровките при безработица и пенсионната промяна, които са структурни промени за страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР