Рейкявик, 1972 година: Световно първенство по шах в Исландия. Американецът

...
Рейкявик, 1972 година: Световно първенство по шах в Исландия. Американецът
Коментари Харесай

50 години от двубоя на века: Боби Фишер срещу Борис Спаски


Рейкявик, 1972 година: Световно състезание по шах в Исландия. Американецът Боби Фишер излиза на двубой против международния първенец от Съюз на съветските социалистически републики Борис Спаски. В учебниците по история назовават тази среща " дуел на века ".

Къде е Боби Фишер? Денят е 1 юли 1972 година. Атмосферата в Националния спектакъл на Рейкявик последователно става тревожна. Залата, където ще се организира „ мачът на столетието “, към този момент е подслонила голяма аудитория, само че мястото на кандидата край шахматната дъска е празно. Робърт (Боби) Фишер от Съединени американски щати просто отсъства. Няма го и Гудмундур Тораринсон, младият началник на Исландската шахматна федерация. 82-годишният през днешния ден Тораринсон си спомня: „ До последния момент преговарях с юриста на Фишер – още веднъж и още веднъж се повдигаха въпроси за пари и за други елементи “.

Но всичко остава на вятъра. Ексцентричният гросмайстор от Ню Йорк отхвърля да излезе на сцената. „ Аз се появих с 15 минути забавяне, нямах квалифициран текст и въобще не знаех какво да върша там “, споделя Тораринсон. В последния момент исландецът взема решение да играе ва банк – и дава старт на съревнованието. „ Просто знаех, че Фишер цялостен живот се е готвил за този мач “, споделя още той.

Сблъсък сред Изтока и Запада

След като в последния миг един американски спонсор усилва наградата на нечуваната до тогава сума от 150 000 $, Фишер най-сетне се съгласява. Появата му в Рейкявик се трансформира в международно събитие. „ Цялото човечество се интересуваше от конфликта сред Запада и Изтока край шахматната дъска “, обобщава исландецът.

Фишер е звездата - всички се интересуват от него

От двете страни на дъската сядат гениалният и екстравагантен нюйоркчанин Боби Фишер и опитният, самонадеян първенец, руснакът Борис Спаски. „ Повечето исландци тогава желаеха да победи симпатягата Спаски “, спомня си исландецът Хелги Олафсон, който по това време е 16-годишен шахматен гений, а по-късно става гросмайстор. „ Спаски беше благородник. “

Главен воин на шоуто става обаче Боби Фишер. След дългото надхитряне той в последна сметка сяда край дъската на 11 юли – и губи първата партия. За втората партия американецът въобще не се явява. Оплаква се от дразнещи шумове в залата, от светлината, от какво ли не – и в действителност се притеснява, че руската група му прави някакви номера. Фишер отхвърля да мести фигурите и губи без пердах: истински скандал, мачът за купата още първоначално се изправя пред неуспех.

Спасява го немският шахматен арбитър Лотар Шмит, който предлага да отнесат дъската в едно задно помещение, където нормално се играе тенис на маса. И чудото става! Легендарна е репликата на Шмит в задната стаичка, откакто настанил двамата съперници в креслата им: „ А в този момент играйте шах! “

Триумф за Фишер

И Фишер заиграва. Бързо печели третата партия, откакто Спаски прави няколко неточности – вероятно леко комплициран от перипетиите по-рано. Това е повратният миг, от който нататък Боби Фишер държи нещата в свои ръце. Хелги Олафсон обаче отдава дължимото и на руснака: „ Спаски се интересуваше само от спорта, от играта. Ето за какво изтърпя всички прищявки на Фишер. Не бива да забравяме какъв брой огромен спортсмен беше той “. Независимо от това обаче Фишер като магнит притегля вниманието. И печели безапелационно с 12,5: 8,5. Сензацията е голяма: прекъснато е десетилетното всевластие на Съюз на съветските социалистически републики в шаха. Съединени американски щати печелят в случай че не Студената война, то най-малко конфликта край шахматната дъска.

Фишер и Спаски си подават ръка преди мача

Този именит мач отприщва по целия свят лавинообразен интерес към шахмата. „ Изведнъж шахът стана забавен за всички и човек даже можеше да изкарва пари с шах, дори да не е руснак “, майтапи се Олафсон. Фишер триумфално се завръща в Съединени американски щати, само че напълно скоро изправя своите фенове и цялата общност пред нова мистерия. И още веднъж проехтява въпросът: къде е Боби Фишер?

Гениалният шахматист се отдръпва от сцената, а за мач-реванш не може да става и дума. Просто условията на Фишер са неизпълними, тъй че Световната шахматна федерация през 1975 година му лишава купата и я присъжда на младия руснак Анатолий Карпов. Оттук насетне за шахматиста Роберт Фишер светът дълго време няма да научи нищо ново – чак до 1992 година, когато по време на Босненската война Фишер играе всекидневен, само че доста привлекателен мач против Борис Спаски в Белград. Американецът още веднъж показва високата си класа и побеждава руснака, само че управляващите в Съединени американски щати го упрекват като извършител на глобите, наложени тогава против Сърбия.

Фишер счита, че го преследват – и обикаля по света с поддръжката на многочислени свои почитатели. Той към този момент е извънредно подозрителен, става създател и на какви ли не изцепки: антисемитски и антиамерикански изявления, тайни теории, та чак до арест в Япония и следващо изгонване. Добре че неговите исландски фенове го избавят.

Последна спирка - Исландия

Исландия му присъжда поданство и през март 2005 година се договаря с Япония и Съединени американски щати за преселването на Фишер в страната. Така един поостарял и много брадясал Боби Фишер още веднъж идва в страната, където реализира най-големия си успех.

Боби Фишер през 2005 година

„ Беше прекършен човек “, спомня си Хелги Олафсон, който поддържа някогашния първенец през последните му години и в последна сметка написва книга за него. „ Още през цялото време му споделих обаче, че въобще не ме интересуват шантавите му истории. “

През 2008 година здравословното положение на Боби Фишер внезапно се утежнява. Той обаче до последния момент няма доверие на лекарите и не позволява да третират бъбречното му заболяване. Роберт Фишер, който съгласно мнозина е най-хубавият шахматист на всички времена, умира през януари 2008. А последното му жилище на „ Клапарстигур “ 5 в Рейкявик и до през днешния ден наподобява тъкмо по този начин, както за последно го е оставил Фишер.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Фиона, царицата на шаха
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР