Reuters Румъния и България са страните с най-висок брой заразени с

...
Reuters
Румъния и България са страните с най-висок брой заразени с
Коментари Харесай

Отново сочат с пръст България и Румъния заради високата смъртност и ниския брой ваксинирани

 Reuters Румъния и България са страните с най-голям брой инфектирани с COVID-19 и най-ниски равнища на имунизация в страната, които са опустошени от четвъртата вълна на пандемията, като колите за спешна помощ се редят на опашки отвън лечебните заведения, написа Ройтерс.

Броят на ежедневните случаи на инфектирани нараства в страните от Централна и Източна Европа, а Румъния претърпява рекордни случаи и смъртност, защото се бори с втория най-нисък % на имунизиране в Европейския съюз.

В Adunatii-Copaceni, на 20 км южно от Букурещ, 69-годишният Йон Дину споделя, че той и брачната половинка му Мария прекарват по-голямата част от времето си в градината, отглеждат домати, чушки и билки и не влизат в контакт с доста хора. Въпреки, че в предишното се е ваксинирал против грип, той споделя, че телевизионните стратегии слагат под въпрос успеваемостта на имунизациите против COVID-19.

" Не споделям, че съм срещу ", споделя той до щанда си за артикули пред дома.

" Просто не съм твърдо уверен, че тя е толкоз ефикасна, колкото имунизацията против грип, нямаше задоволително време за придобиване на опит с нея. " Дину споделя, че ще се имунизира, в случай че съседите или фамилията му се заразят, само че не всички в селото биха го създали. Дениса, 18-годишна гимназистка, чиято братовчедка е умряла неотдавна, се опасява от страничните резултати на имунизацията.

" Дори в случай че всички ние бяхме имунизирани, отново щяхме да сме в тази обстановка и пак  щяхме да се заразим “, споделя тя.

Официалните данни демонстрират, че повече от 70% от доказаните инфекции са при неимунизирани хора, както и 93% от смъртните случаи. Приблизително един на всеки седем души в Adunatii-Copaceni е имал ваксина против COVID-19, по-малко от половината от междинния за страната, а в неделя 15 души от хиляда са били инфектирани.

" За страдание продължаваме да бъдем на бойното поле “, споделя Адриан Маринеску, медицински шеф на националния институт по инфекциозни заболявания " Матей Балс “ в Букурещ.

" Ваксинацията постоянно е разликата сред живота и гибелта за уязвимия човек. "

България и Румъния имат най-ниските равнища на имунизация в Европейски Съюз, като 23,4% и 34,1% от тяхното пълнолетно население са изцяло имунизирани, на фона на укрепеното съмнение към държавните институции, акции за дезинформация, неприятна селска инфраструктура и слаба осведоменост за имунизациите.

И двете страни са потопени в политически рецесии, като България се готви за третите си парламентарни избори за по-малко от година, а центристкото държавно управление на Румъния смъкна с избор на съмнение предходната седмица.

В Adunatii-Copaceni притежателят на имунизиран магазин за хранителни артикули Валериу Неагу съобщи, че болшинството от 300-те му ежедневни клиенти не се доверяват на формалните данни за пандемията.

" Хората към момента не осъзнават какво се случва, към момента го одобряват като смешка. Това е равнището на обучение, което имаме като нация. Не имаме вяра в това, до момента в който не умрем. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР