Рецепти за икономически растеж в момента бол. Включително от инстанции

...
Рецепти за икономически растеж в момента бол. Включително от инстанции
Коментари Харесай

Кузман Илиев: Раздаването на пари няма как да сработи без отварянето на икономиката

Рецепти за стопански напредък сега бол. Включително от инстанции като МВФ, партии, икономисти и жадни за власт демагози. Това написа във Facebook икономистът Кузман Илиев.

Нужно е, споделят ни, страната да тегли дълг и да харчи, с цел да ни изведе от рецесията. Макар да има заложени 5 млдр. лева недостиг от българското държавно управление за идната година - надали не то харчи “малко” и би трябвало да усили “солидарността си” доста повече, като задлъжнее още и надуе разноските.

Увеличените разноски статистически фактически ще усилят Брутният вътрешен продукт. Бидейки в огромна си част за обществени и здравни цели - ще се усили в допълнение и потреблението, което също е съставен елемент в изчислението на Брутният вътрешен продукт. А резултатът върху “търсенето” в стопанската система, видите ли, ще се мултиплицира, вълшебен изцерявайки стопанските ни проблеми. Спомената рецепта е образец за заблуждаваща статистическа еквилибристика и в действителност единствено забавя икономическото излекуване.

Растежът в действителността идва единствено когато вложенията - и вътрешни, и външни - тръгнат нагоре. Само вложенията усилват продуктивността. А те зависят както от темпа на образуване на спестявания, които сега се топят точно в ползване, по този начин и от чувството за прогнозируемост и отбрана на собствеността като причина за правене на бизнес.

И, не, сега не харчим “от бъдещето” - напълно от сегашното “спестяванията”, нужни за напредък на частния бранш, са пренасочвани към обществения бранш и са си чиста проба “държавно потребление” по политическо убеждение.

Адвокатите на стимулирането на “търсенето “ не схващат, че “търсиш”, единствено когато “предлагаш” нещо качествено като артикул, против който генерираш приход. И с този приход в действителност “търсиш” след това артикули и услуги от другите - тъкмо в тази логическа поредност.

Ето за какво помпането на дефицити и раздаването на пари на калпак от страната, няма по какъв начин да сработи без отварянето на стопанската система, която да работи и създава. Единственият резултат е трайно обедняване и рисково задлъжняване.

И по този начин, напредък има единствено при растящи спестявания и вложения в машини и техника, подобряващи продуктивността ни. Всичко друго е необмислено пилеене по политическа целенасоченост, ляв популизъм и слаба икономическа доктрина.

Рецепти за стопански напредък сега бол. Включително от инстанции като МВФ, партии, икономисти и жадни за власт...
Публикувахте от в
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР