Реставрираната къща Павлити вече е възстановила блясъка си и бе

...
Реставрираната къща Павлити вече е възстановила блясъка си и бе
Коментари Харесай

Синята къща заблестя след реставрация, възстановиха и красивите стенописи в интериора

Реставрираната къща " Павлити " към този момент е възстановила блясъка си и бе отворена за гости със специфична галерия на пиана от фонда на Общинския институт " Старинен Пловдив ".
Прочетете още
" Радваме се да обявим края на реставрационно-консервационните действия. Добрата вест е, че освен завършихме работата по фасадите предварително, само че и с помощта на положителните доходи на института и на помощта на Община Пловдив, реставрирахме и интериора на постройката. Имаме направен и координиран още през 2013 година план, който успяхме да осъществяваме. Проектът се извършва от компания " Рестрой ", а по фасадите и в пространствата работиха художник-реставраторът Елена Кривошиева, Сава Костадинов и Иван Атанасов ", описа шефът на " Старинен Пловдив " Елена Кантарева-Дечева.

Първоначално заложеният бюджет е бил 150 000 лева, а с реставрацията и консервацията на интериора - 230 000 лева

Вътрешните пространства на къщата са извънредно красиви - с достоверни фрески на първия етаж и красиви тавани дърворезба и лен - на втория. Освежени са и дървените подови настилки.

" Благодаря на всички, които осъществиха този план. Редно е всички къщи в Стария град да наподобяват по този начин. През целия мандат интензивно работехме за запазване на културно-историческото завещание - Форум Север, Небет Тепе, Източната врата, Епископската базилика ", акцентира кметът Здравко Димитров. Той акцентира, че напъните дават резултат и броят на туристите в Пловдив се е нараснал. Зико пожела след откриването къщата да се извърши със наличие.

Зам.-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов пък се върна обратно към 2013 година, когато точно в " Павлити " се случваха събитията към кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година

" Предстои в Данчовата къща да отвори порти общинско кафене, къща " Нишанян " също е реставрирана и към този момент работи като резидентен център за туристи. Къща " Стамболян " също е възобновена ", сподели Панов.

Кметът на регион " Централен " Георги Стаменов приветства реставраторите и си пожела всички къщи в Стария град да придобият подобен тип: " За да вървим с високо вдигнати глави, че сме съхранили културно-историческото си завещание. Със храброст и непримиримост резултатите идват ".

Къща „ Павлити ” е възрожденска постройка, ситуирана на пл. „ Св. Неделя ” в подножието сред Джабаз тепе и Небет тепе. Построена е в средата на XIX век и е била благосъстоятелност на богатия търговец от Пещера Георги Павлити (Политоглу). С обилната си украса, присъщото еркерно наддаване и изписания холкел, обектът е един от пространствените и градоустройствени репери в тъканта на Стария град.

Къщата е отчуждена през 1966 година и е предадена на ръководство „ Старинен Пловдив ”. В идващите 3 години е осъществена огромна реституция на постройката при съблюдаване на истинските строително-конструктивни способи, от Националния институт за паметниците на културата.  Декорацията по фасадите и полихромната интериорна украса са възобновени по истинската скица. Запазени са, консервирани и експонирани по местата им доста истински фрагменти.

След реставрацията е употребена за представителна приемна на Комитета за изкуство и просвета. Била е седалище на Национален дарителски фонд „ 13 века България “, Студентски дом и Общинска фондация „ Пловдив 2019 “.

През 1982 година къщата е съществено наранена от пожар на втория етаж. През 1983-1985 година след решение за спешни и избавителни консервационно-реставрационни работи по стенописите от експерти от НИПК са избавени стенописите от стаята с медалионите. Те са пренесени на нова основа, инсталирани по местата им и експонирани. Възстановена е полихромната украса в интериора и по фасадите с някои промени.

Къща „ Павлити ” е недвижима културна полезност от национално значение.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР