Реставрацията на сградата, включена в списъка на ЮНЕСКО, която обикновено

...
Реставрацията на сградата, включена в списъка на ЮНЕСКО, която обикновено
Коментари Харесай

Франция с амбиции да отвори отново катедралата Нотр Дам в рамките...

Реставрацията на постройката, включена в листата на ЮНЕСКО, която нормално посреща към 12 млн. туристи всяка година, се сблъска с няколко спънки, откогато хората по света с смут следиха по какъв начин нейната кула се срути в резултат на пламъците от зародилия пожар на 15 април 2019 година
 

Но новият й купол стартира да се обрисува на фона на хоризонта на френската столица и се планува да бъде напълно приключен, когато градът ще бъде хазаин на Олимпийските игри през 2024 година
 

Работниците се стремят да възстановят останалата част от катедралата в точния момент, с цел да може тя още веднъж да бъде отворена на 8 декември 2024 година

 

" В рамките на периода сме. Ние сме уверени и решени да спазим заложения период, само че борбата си остава ежедневна ", уточни държавният чиновник, отговарящ за реставрацията, Филип Йост.

 

Очаква се президентът Еманюел Макрон да посети катедралата на 8 декември, настояват членове на обкръжението му.
 

Новият купол на катедралата е еднакъв с предходния, планиран от архитекта от XIX в. Еужен Виоле-Ле-Дюк.
 

" Дъбовата му структура би трябвало да доближи цялата си височина от 96 метра до края на годината. След това тя ще бъде покрита с оловни орнаменти ", осведоми Йост.
 

Последните стадии ще включват разчистване на интериора - повърхност от към 42 хиляди квадратни метра и инсталиране на нови мебели през есента.
 

" Работата е напълно финансирана от 848 млн. $ под формата на дарения от Франция и чужбина ", означи още държавният чиновник.

 

Първоначално френският водач даде обещание да възвърне Нотр Дам в границите на 5 години, в точния момент за Олимпийските игри в Париж. Но възобновяване се забави с месеци поради напъните за почистване, откакто над 300 тона олово от покрива се стопиха при пожара.
 
 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР