Рестартирането на диалога между Сърбия и Косово ще е приоритет

...
Рестартирането на диалога между Сърбия и Косово ще е приоритет
Коментари Харесай

Рестартирането на диалога между Сърбия и Косово - приоритет

Рестартирането на разговора сред Сърбия и Косово ще е приоритет за задачата на новия специфичен делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани Матю Палмър, разгласи той във вторник, представен от " Ройтерс ".

" Първата (стъпка) е връщането на договарящите страни на масата ", акцентира Палмър, който беше назначен на поста предходната седмица по време на районна политическа конференция в Словения.

Палмър изясни, че чака идващото държавно управление на Косово да бъде отворено за договаряния и да анулира решението на Прищина от предходната година, когато таксува вноса от Сърбия с мита от 100 % с аргумента, че дипломатическите ходове на Белград са блокирали опцията на Косово да се причисли към " Интерпол ".

Палмър декларира, че акцията на Сърбия да убеди колкото се може повече страни да се откажат от признаването на Косово, оповестило самостоятелност през 2008 година, е " контрапродуктивна " и " не е в полза на мира, стабилността и сигурността в района ".

" Мисля, че Съединени американски щати ще имат значима роля в поддръжката си за Белград и Прищина - в това те да разпознават точките на противоречие между тях и да се концентрират върху това, което ще завоюват от нормализацията на взаимоотношенията си - а по-конкретно - отварянето на пътя към Европа и за двете страни ", изясни Палмър.

Всички страни от Западните Балкани, включително Босна, Черна гора, Северна Македония и Албания, имат за цел да се причислят към Европейския съюз. Повечето от тях също желаят да се причислят към НАТО.

Припомняме, че в Косово предстоят изключителни избори на 6 октомври. Те бяха планувани след оставката на премиера Рамуш Харадинай през юли, който трябваше да дава отговор в съда в Хага по обвинявания за военни закононарушения по отношение на присъединяване си в етническите конфликти със сръбското население в интервала 1998 година - 1999 година /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР