Решението за спиране на зърнената сделка, чиито споразумения бяха в

...
Решението за спиране на зърнената сделка, чиито споразумения бяха в
Коментари Харесай

Прекратяването на зърнената сделка: Ердоган без козметика

Решението за прекъсване на зърнената договорка, чиито съглашения бяха в действие до 17 юли, беше много предсказуемо и за тази дата беше планувана кръгла маса в РИА Новости, на която бяха разисквани последствията от решението.

Анулирането на договорката няма икономическо значение за Русия, защото по този начин или другояче не е изпълнено нито едно от преференциалните за страната ни условия, а следствията ще бъдат по-скоро политически. Нееднозначната реакция на Турция към този момент стана първата от тях.

Сутринта на 17 юли прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков сподели: „ Както президентът сподели по-рано, срокът изтича. За страдание частта за Русия в това черноморско съглашение не е изпълнена. Следователно договорката се приключва ".

А представителят на външното министерство Мария Захарова сподели, че Русия е уведомила Турция, Организация на обединените нации и Украйна за възражението си против удължение на договорката за зърно.

Официална Анкара отговори, че съжалява за решението на Русия, само че въпреки всичко ще способства за премахването на пречките пред износа на съветски храни. А турските медии се изрекоха по напълно противопоставен метод.

Според РИА Новости пресата, цитирайки Анкара, заяви, че договорката за зърно ще продължи без Русия, а турските военни кораби ще продължат да ескортират превоз с украинско зърно.

Не би трябвало да ни интересува съжалението на Турция

„ Често заявяваме в разнообразни случаи, че сътрудниците не извършват отговорностите си, само че с изключение на изказвания не вършим нищо. Това основава илюзията измежду западните някогашни приятели, че Русия може да бъде излъгана безнаказано ", сподели по време на кръглата маса изключителният и пълномощен дипломат, професор в Националния проучвателен университет „ Висше учебно заведение по стопанска система “ Андрей Бакланов.

" Нашият остарял другар Ердоган нахално употребява същото, базирайки се само на личните си ползи. Крайно време беше да преминем към по-конкретен език на деяние “, съобщи още Бакланов.

„ Направихме всичко, с цел да подсигуряваме, че Ердоган завоюва изборите в Турция. И горивото беше заредено в реактора на АЕЦ „ Аккую “, а договорката за зърно, която е преференциална единствено за Турция, беше удължена. Какъв е отговорът ", попита Владимир Евсеев, шеф на отдел ШОС в Института на страните от Оперативно-наблюдателно дело, боен специалист.

" Сега виждаме, че в Сумска област в граничната зона се изселва популацията на Украйна. Защо - не е мъчно да се досетите: оттова се готви удар против две наши области: Брянск и Курск, а дистанцията на Курската атомна електроцентрала от границите е единствено на 50 км ", съобщи той.

" В същото време Ердоган се среща със Зеленски, афишира поддръжка за Украйна, освобождава националистите от полка „ Азов “, доставя на Киев БПЛА, които могат да нападат АЕЦ „ Курск “, и построява цех в Украйна, с цел да могат националистите сами да създават такива БПЛА. След всичко това не трябва да се тормозим от изразеното от турското външно министерство страдание “, сподели още специалистът.

„ Зърнената договорка за Русия беше извънредно политическа по природа - естеството на задатък към Ердоган ", съобщи шефът на Международния институт на най-новите страни, доцент във Финансовата академия към държавното управление на Руската федерация Алексей Мартинов.

" С тази договорка Турция стана един от водещите производители на брашно. Но Ердоган и неговият клан не създадоха задатъка “, обобщава той.

Буря в Черно море

„ Ако Ердоган в действителност е съдружник на Русия, нищо не му пречи да купува съветско зърно и да прави от него турско брашно по същия метод, както от украинското зърно, а в случай че желае да помогне на бедните страни, не е ясно за какво това не е направено до момента ”, - споделя Владимир Аватков, началник на отдела за Близкия и постсъветския изток, ИНИОН РАН, професор в Дипломатическата академия на съветското външно министерство.

Според учения е належащо освен да помогнем на Ердоган и да укрепим властта му, само че и да разберем кого укрепваме.

„ Засега не го разбираме. Фактът, че Ердоган не позволи американския флот до нашето Черноморие, ние незабавно възприехме като другарска стъпка ", съобщи още професорът.

" Но тази стъпка може да значи и нещо напълно друго: тя просто демонстрира кой е шефът в къщата “, допуска Владимир Аватков.

Кореспондентът на " Експерт " на кръглата маса зададе въпроса: може ли Турция под прикритието на договорката със зърно да се опита да откри надзор над територията на Украйна в Одеска област?

Директорът на Института за политически и обществени проучвания на Черноморско-Каспийския район Виктор Надеин-Раевски отговори следното:

„ Трябва да разберете по какъв начин Турция си показва структурата на света. Спомнете си фотографията, на която Ердоган е изобразен с водача на турските националисти Девлет Бахчели, държащ карта на тюркския свят в ръцете си, и всичко незабавно ще стане ясно ".

Изненадващо, министерствата на външните работи на Русия, Украйна, Киргизстан, Узбекистан, Казахстан и други страни не зададоха никакви въпроси тогава ", продължи той.

" Особено като се има поради, че нашите преводачи също са създали толкоз внимателен превод като тюркския свят, само че в действителност това е карта на великия Туран. И Одеса, несъмнено, също е включена в него ", добави Надеин-Раевски.

" След представянето на картата имаше въпроси единствено от Армения, която схваща, че на тази територия няма място за арменци, а нейните градове се назовават азербайджански “, сподели ученият пред „ Експерт “.

Според него Русия в никакъв случай не би трябвало да не помни, че Турция си показва света тъкмо подобен, какъвто е на тази карта, колкото и другарски да наподобяват връзките сред нашите страни. Турция усилва протурските елити в страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Има ги и по украинското Черноморие. Тези елити са антиевропейски, антиамерикански, само че напълно не проруски.

И в случай че същата Одеса, която заради географското си състояние би била доста по-добре без Киев, може да се отърве от Украйна благодарение на Русия, тогава вероятността тя да стане турска е много висока.

„ Турците знаят по какъв начин да чакат. Те построяват тактика по подобен метод, че да изчакат, до момента в който съперниците отслабнат, и по-късно да вземат своето. Никога не би трябвало да забравяме това “, сподели Надеин-Раевски.

Връщайки се към договорката за зърно, той означи, че до предишния февруари 70% от турския самун се е печел от съветско брашно, а в този момент украинското брашно го размени.

Но макар всички несъгласия сред Русия и Турция, двете страни имат общ интерес: нито Анкара, нито Москва желаят американците да ръководят Черно море.

Според Владимир Евсеев Русия би трябвало да търси " незърнест " формат и договорка с Турция, която да не е обвързвана по никакъв метод с представители на Организация на обединените нации, което да разреши на двете страни с най-мощните армии и флоти в района, да не се сблъскват една с друга, с цел да избегнат огромна стихия на Черно море, мечтана в Съединени американски щати.

Основното е деликатността.

Според Андрей Бакланов е належащо внимателно, без да се изострят връзките, без да се стопира строителството на атомни електроцентрали и газопроводи в Турция, да се даде опция на Анкара да разбере, че поддръжката й за Украйна е неуместна и че заводът за БЛА, който Турция построява в гр. Василков, Киевска област, ще бъде погубен.

„ Няма потребност да се караме, само че би трябвало да се слагат акценти “, сподели дипломатът.

И несъмнено, значимо е Анкара да знае, че ние, за разлика от бойците от въоръжените сили на Украйна, няма да вземем турски наемници като други в плен, добави Владимир Евсеев. А Владимир Аватков посъветва да не се прекалява – нито с камшика, нито с моркова.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР