Решението за окончателното отстраняване на Иван Гешев вече е в

...
Решението за окончателното отстраняване на Иван Гешев вече е в
Коментари Харесай

`Стою Стоев, ПП: Нашето решение ще бъде за една обща комисия за всички имунитети

Решението за окончателното премахване на Иван Гешев към този момент е в ръцете на президента. Това разяснява ръководителят на Правната комисия и народен представител от ПП-ДБ Стою Стоев. Според него едно от възможните решения е  да се стигне до краткотрайно изпълняващ длъжността до избора на нов основен прокурор:

„ В последна сметка, в случай че президентът реши да подпише указа на Висш съдебен съвет за освобождение на основния прокурор, може да има краткотрайно изпълняващ функционалностите на основен прокурор до, в последна сметка, изговаряне на Народното събрание дали ще имаме конституционни промени. В ръцете на Висш съдебен съвет е да избере – дали ще избере непрекъснат или краткотраен основен прокурор. А в ръцете на Народното събрание е да изберем квота във Висш съдебен съвет, в случай че няма да вършим конституционни промени “. 

Функциите, които има основният прокурор, не водят до самостоятелност на цялата правосъдна власт, сподели Стоев в отговор на въпрос дали би трябвало да се отстрани фигурата на обвинител номер едно с промени в Конституцията:

„ Защото е извънредно елементарно функционалностите, които има основният прокурор да се политизират от позиция на цялата конструкция, самият Висш съдебен съвет по какъв начин се структурира и това е много, по какъв начин да го назовем –  апетитна фигура за  политическите обединения през годината и постоянно е била много политически подвластна “.

През идващите дни от ПП-ДБ ще стартират консултациите с останалите парламентарни групи за правосъдна промяна и едвам тогава ще стане кой вид ще бъде предпочетен – отпадане на фигурата на основния прокурор или ограничение на пълномощията му.   Сред обсъжданите въпроси ще е и преструктуриране на Висшия правосъден съвет, с цел да се отстрани политизирането на правосъдната власт през парламентарната квота.

От ПП-ДБ приготвят внасянето на предложение за основаване на краткотрайна комисия, която да прегледа поисканите от основния прокурор имунитети на народни представители:

„ Аз не считам, че е оправдано да вършим 5 разнообразни комисии, тъй че, най-малко нашето решение, ще бъде за една обща комисия за всички имунитети “
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР