Решението най-големият футболен турнир да се проведе в Катар -

...
Решението най-големият футболен турнир да се проведе в Катар -
Коментари Харесай

Как ще се промени футболът след Катар

Решението най-големият футболен шампионат да се организира в Катар - дребна, автократична петролна страна, само че без футболно завещание, е единствено най-яркият образец за това по какъв начин парите раздрусват най-високите равнища на най-популярния спорт в света. През последните няколко години футболът беше ударен от корупционни кавги. Дългогодишният президент на ФИФА Сеп Блатер, който дефинира малко преди началото на шампионата избора на Катар като неточност, се отдръпна през 2015 година по време на следствие на международната футболна централа. По-късно той беше лишен от правото да ръководи футбола от комисията по нравственос в организацията.

Крехки финанси
През последните години хедж фондове и вложители от Съединени американски щати и Близкия изток вложиха големи средства в европейски клубове с разтърсени финанси. Пандемията от ковид-19 обаче утежни така и така нежното финансово положение на доста клубове в най-големите шампионати в Европа. Като похлупак се появи концепцията за основаване на " Европейска суперлига " (ЕСЛ) от елитни клубове, построена по модела на американския професионален спорт. Сред вложителите и ръководителите на спорта се приказва за образуване на нови супертурнири, някои от които целят да конкурират международното състезание.

Парите бяха един от факторите за избора на Катар. Страната стана първенец на Азия, само че приключи като най-слабо представилия се хазаин в историята на международните шампионати. Националният тим в никакъв случай не се беше класирал за шампионата, само че страната има финансова мощност и се стреми да се популяризира като съвременна, развита страна.
Реклама
Завършилото състезание е най-скъпото в историята, като единствено стадионите са коствали 6.5 милиарда $. Голяма част от по-обширния проект за икономическо развиване на стойност 300 милиарда $, наименуван " Катар 2030 ", е създадена предвид на потребностите на мондиала. Мащабното строителство е било съпроводено със сурово отношение към служащите мигранти в границите на системата kafala, като не са могли да сменят работата си или да изоставен страната без единодушието на работодателя си. Катар дълго време не искаше да признае, че по време на строителството са починали доста хора, като едвам след началото на шампионата разгласи, че ще направи следствие. Анализ на Economist заключава, че макар рецензиите на интернационалните организации малко евентуално е да се промени възходящата наклонност огромните спортни събития да се организират в автокрации.
И Европа има потребност от пари
Нуждата от по-големи облаги е в основата на проектите за основаване на " Европейска суперлига ". Тя беше замислена като съревнование на най-хубавите европейски клубове, сходно на Шампионската лига. Десетина елитни клуба от целия континент, измежду които " Арсенал ", " Ювентус " и " Реал " - Мадрид, оповестиха проекта през април 2021 година На фона на гневна реакция от страна на почитатели и политици те се отхвърлиха от него няколко дни по-късно - въпреки че отстъплението им е единствено краткотрайно. През октомври " Барселона ", " Ювентус " и " Реал " - Мадрид, възродиха концепцията с нов мениджърски екип. Поддръжниците на ЕСЛ водят дело в Съда на Европейския съюз, в което оспорват монопола на УЕФА върху организирането на клубни надпревари в Европа. Решението се чака при започване на идната година.
Включването на повече шампионати може да обезпечи повече средства, само че първо би трябвало да се откри място в препълнения календар. Източник: Reuters
ЕСЛ смяташе да работи по модела на водещите американски спортове. Дванадесетте учредители на лигата щяха да имат обезпечени непрекъснати места в шампионата, без значение от това по какъв начин се показват. Тази концепция беше подложена на критика от доста почитатели, привикнали с европейския футбол, където всеки клуб може, най-малко на доктрина, да се стреми да се класира за Шампионската лига.

Но това към този момент не е задоволително привлекателно за вложителите и самите клубове: те избират правила, които подсигуряват по-висока възвръщаемост на все по-големите им разноски. Толкова доста клубове от двете най-големи лиги на Испания изпитваха проблеми след пандемията, че през декември 2021 година се съгласиха да продадат 10% комерсиалния си бизнес на компанията за дялови вложения CVC. През лятото ФК " Барселона " продаде 25% от медийните права за своите испански мачове до 2047 година на компанията за дялови вложения Sixth Street. Така клубът се надява да запълни финансовите пробойни вследствие на години неприятно финансово ръководство.
Реклама
Въпреки че са срещу ЕСЛ, ФИФА и УЕФА се конкурират да провеждат нови шампионати, несъмнено, с вярата за още доходи. ФИФА ръководи международните шампионати, откъдето си обезпечава 90% от приходите, само че шефовете й се оплакват, че УЕФА си обезпечава доста повече средства - 14 милиарда $ сред 2015 и 2018 година, спрямо едвам 5.7 милиарда $ за ФИФА за същия интервал. Това се дължи основно на Шампионската лига, което кара ФИФА да мисли за нови надпревари.

Включването на повече шампионати може да обезпечи повече средства, само че първо би трябвало да се откри място в препълнения календар. От 2024 година " интернационалните паузи ", по време на които клубните играчи имат отговорности с националните си тимове, ще бъдат по-малко, само че по-дълги, което ще усили броя на мачовете. Турнирите, които дефинират континенталните първенци, ще могат да се състоят през едно и също лято, вместо да бъдат разпределени в четиригодишен цикъл. Така ще се освободи един месец за нов и рентабилен шампионат на всяко второ лято.

Вече има и три хрумвания за повече шампионати. Първата е международното състезание да се организира на всеки две години, а не на всеки четири. Втората, която управлението на ФИФА утвърди малко преди пандемията, е да се разшири съществуващият шампионат в средата на сезона - международното клубно състезание, който е международният еквивалент на Шампионската лига. А няколко дни преди края на шампионата в Катар президентът на ФИФА Джани Инфантино разгласи, че огромното международно клубно състезание ще включва 32 тима, ще се организира един път на четири години, а първият шампионат ще е през лятото на 2025 година " За присъединяване ще бъдат поканени най-хубавите тимове в света ", съобщи Инфантино.

Третият и най-вероятен вид е разширение на Лигата на нациите - шампионат, въведен през 2018 година от УЕФА вместо другарски срещи. ФИФА желае другите континенти да одобряват формата, а най-хубавите тимове да провеждат " Глобална лига на нациите " на всеки четири години под нейно управление. В отговор УЕФА предложения южноамериканските страни да се причислят към Европейската лига на нациите от 2024 година, като по този метод изключи ФИФА. Всеки един от тези проекти ще даде подтик на Лигата на нациите като директен съперник на международното състезание. Самият мондиал ще продължи да се разраства и през 2026 година, когато домакини ще бъдат Съединени американски щати, Канада и Мексико, ще вземат участие 48 тима (при 16 през 70-те години на предишния век). Това значи повече безинтересни мачове, само че и повече доходи за страните от ФИФА. Така че шумът на парите ще продължи да движи международния футбол.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР