Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да намали американското

...
Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да намали американското
Коментари Харесай

Предстоящо изтегляне на войници предизвика напрежение между Германия и САЩ

Решението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да понижи американското военно наличие в Германия е изненадало висши представители в областта на националната сигурност. Пентагонът към момента не е получил публична заповед за осъществяване на проекта, оповестиха петима източници, осведомени с диалозите, съобщи "Ройтерс ".
Тръмп реши да изтегли 9 500 бойци от Германия, един от най-големите съдружници на американците, намалявайки наличието им до 25 000 от 34 500, сподели върховен американски представител в петък.
Източникът посочи, че резултатът е след месеци работа на американското военно управление и няма нищо общо с напрежението сред Тръмп и немския канцлер Ангела Меркел, която се отхвърли да взе участие персонално на срещата на Г-7 този месец.
Но други източници разкриха, че редица американски представители в Белия дом, Държавния департамент и Пентагона са сюрпризирани от решението. Обяснението им е, че е поради засегнатата чест на Тръмп по отношение на Г-7 и въздействието на Ричард Гренъл, някогашен дипломат на Съединени американски щати в Германия.
Осведомителната организация не може да удостовери дали Гренъл е изиграл директна роля за решението на Тръмп. Гренъл подаде оставка от поста на 1 юни.
Запитан да разяснява, Гренъл съобщи, че "това всичко са клюки ". По думите му проектът за понижаване на американския контингент се създава от предходната година. Той акцентира недоволството на Съединени американски щати от това, че Германия не извършва заложените от НАТО цели всяка страна да отделя най-малко по 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. Бившият дипломат добави, че генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг е показал Германия като единствената страна, която не е показала проект по какъв начин ще реализира задачата. На онлайн събитие на Атлантическия съвет в понеделник Столтенберг отхвърли коментар за "изтеклите в медиите информации и за медийните спекулации " по отношение на американския проект за изтеглянето на бойците от Германия. Той сподели, че НАТО "постоянно се съветва със Съединени американски щати " и другите съдружници за военното наличие в Европа.
Американски източник разяснява пред "Ройтерс ", че Пентагонът към момента не е получил публична заповед за понижаване на бойците в Германия и решението е изненадало представители на Министерството на защитата, които се пробват да схванат смисъла му и по какъв начин ще повлияе на връзките с Германия.
В петък "Уолстрийт джърнъл " писа, че Съединени американски щати не са се съветвали авансово с Германия.
Вчера немски представители оповестиха, че Берлин не е получил удостоверение от Вашингтон.
Администрацията на Тръмп от години упорства за понижаване на военното наличие в Германия и Гренъл подлага на критика Берлин да извърши задачата си от 2%, сподели източник.
"В този смисъл не е изненадващо, само че няма съвещания или съгласуваност. И представители на администрацията на Тръмп споделиха, че не са очаквали евакуиране на сили ", добави той.
Решението, което към момента не е доказано публично от Белия дом, също изненада редица висши съветници по националната сигурност към държавното управление на Съединени американски щати. Те научили след подмятания и публикация на "Уолстрийт джърнъл ".
Някои специалисти назовават проекта "подарък " за Русия на фона на ескалиралото напрежение сред Вашингтон и Москва в областта на контрола над въоръжението.
Има догатки, че Съединени американски щати могат да разположат изтеглените от Германия бойци в Полша.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР