Решението на президента Джо Байдън за изпращане на ATACMS за

...
Решението на президента Джо Байдън за изпращане на ATACMS за
Коментари Харесай

Политико: Почти сигурно е, че Байдън ще израти ракети ATACMS срещу руските сили в Украйна

Решението на президента Джо Байдън за изпращане на ATACMS за потребление от Украйна против съветските сили съвсем несъмнено ще пристигна след годишната конференция Turtle Bay, написа Политико.

Администрацията на Байдън е в дейни диалози дали да изпрати ракети с огромен обхват на Украйна на фона на интензивна акция за предаване на оръжието от Съединени американски щати, съгласно двама американски чиновници и човек, непосредствен до украинското държавно управление.

Не е ясно дали записка за решение е достигнала до бюрото на президента Джо Байдън.

Украйна упорства Съединени американски щати да дадат зелена светлина за доставката на ATACMS до Общото заседание на Организация на обединените нации идната седмица, на което ще участват Байдън и украинският президент Володимир Зеленски. Длъжностни лица в Киев споделиха, че чакат положителни вести на този фронт, откакто украинският водач кацне в Ню Йорк.

Запитан за вероятността за доставка на ATACMS, заместник-съветникът по националната сигурност Джон Файнър сподели, че Белият дом не е отдръпнал нищо от масата. " Нашата позиция от самото начало беше, че ще осигурим на Украйна качествата, които ще ѝ разрешат да успее на бойното поле ", сподели той пред кореспонденти в коридорите на срещата на върха на Г-20 в Индия. " Ще продължим да оценяваме обстановката на място и да вземаме решения въз основа на това. "

Ако Байдън подпише прехвърлянето, той ще даде оръжие, за което Украйна упорства от най-ранните дни на 18-месечната война. ATACMS, който може да измине до 300 километра, ще даде на силите на Украйна способността да нанасят удари надалеч оттатък отбранителните позиции на Русия в Украйна и, евентуално, надълбоко в съветската суверенна територия.

Украйна към този момент получи някои ракети с огромен обхват, като дарената от Обединеното кралство Storm Shadow, която може да измине над 240 км. Storm Shadow се изстрелва от украински реактивни самолети от руската ера, до момента в който ATACMS може да бъде изстрелян от високомобилна артилерийска ракетна система, която към този момент е в Украйна, което би разрешило на украинците доста повече еластичност в това къде и по какъв начин да изстрелят ракетата.

Тези установки нормално изстрелват ракети, които изминават към 80 км., макар че Съединени американски щати също дадоха обещание да изпратят наземно изстреляна бомба с дребен диаметър до края на годината, която може да удари цели на разстояние над 140 км..

Тъй като нейните сухопътни сили стартират офанзиви против добре предпазени съветски линии на окопи и мощно укрепени позиции, Украйна даде приоритет на ударите по съветски логистични възли и транспортни центрове много зад фронтовите линии. Ракетите Storm Shadow също са ориентирани към хранилища за муниции в Крим.

ABC News първо заяви, че Съединени американски щати са покрай решение за изпращане на ATACMS. Говорителят на Пентагона бриг. Генерал Патрик Райдър сподели в понеделник, че няма какво да оповестява за ATACMS и отхвърли да разисква равнищата на запасите в Съединени американски щати.

Зеленски сподели пред CNN в неделя, че възнамерява да приказва с Байдън по въпроса и " Мисля, че той може да промени тази страница и тази война. След като го направи с HIMARS — беше доста значимо, тези HIMARS. "

Относно договарянията за приемане на ATACMS в украински ръце, " ние се движим. Надявам се да го получим през есента ", сподели Зеленски. " За нас е доста значимо да не вършим пауза в тази контраатака и аз доста се нуждая от това. "

Администрацията от дълго време е скептична по отношение на даването на ATACMS на Украйна. Миналата година съветникът по националната сигурност Джейк Съливан сподели пред аудитория на форума за сигурност в Аспен, че Байдън желае " да подсигурява, че няма да попаднем в обстановка, в която се приближаваме към Третата международна война ". Изпращането на ракети, които Украйна може да изстреля към Русия, би нараснало този риск, сподели той.

Но през юли Съливан сподели на същата конференция, че администрацията е " подготвена да поема опасности и ние ще продължим да бъдем подготвени да поемаме опасности, с цел да предоставим поддръжка на Украйна ". Силното изказване пристигна, откакто Обединеното кралство и Франция изпратиха свои оръжия с огромен обхват на Украйна, което докара до рецензии към Съединени американски щати, че не са последвали образеца им.

Междувременно Пентагонът се колебаеше да изпрати ATACMS заради опасения по отношение на това какъв брой ракети Съединени американски щати имат в инвентара си. Представители на Министерството на защитата споделиха на своите украински сътрудници, че Съединени американски щати не разполагат с ATACMS в запасите си. Производителят на оръжия, Lockheed Martin, сега прави към 500 ATACMS годишно, макар че всички те са планувани за продажба на Полша, Финландия, Румъния, ОАЕ и Тайван, които поръчаха ракетната система през последните години.

Армията не е купувала нови ATACMS от няколко години, макар че ги е надстроила с по-добри системи за ориентиране. Услугата също се готви да премине през ATACMS и от началото на тази година ще стартира прехода към новата ракета Precision Strike Missile, която може да измине най-малко 500 км., доста надминавайки 300 километра на ATACMS.

Армията ще стартира да получава доставки на новата ракета тази година, което може да направи повече ATACMS налични за прекачване в други страни.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР