Решението на президента да не ходи на клетвата на двамата

...
Решението на президента да не ходи на клетвата на двамата
Коментари Харесай

Нинова: Решението на президента да не ходи на клетвата е добро

Решението на президента да не върви на клетвата на двамата конституционни съдии е положително. Това разяснява пред публицисти в Народното събрание водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Нинова напомни, че от левицата са призовали президентът да не върви на клетвата.

Нинова бе безапелационна, че отсъствието на президента може да се смята за неполагане на клетва. Тя даде образец с практиката и с прецедента, които има с Росен Плевнелиев, който също е напуснал клетвата и претендентът за арбитър не е съумял да встъпи в служба.

Това е едно положително решение. Промените в Конституцията и изборът на конституционни съдии съгласно нас бяха изначално сбъркани и противоконституционни, по тази причина сме пуснали и своите тъжби до Конституционния съд, тъй че го оценяваме позитивно, разяснява Нинова дейностите на Румен Радев.

Нинова съобщи, че не престават да имат възражения против избора на конституционни съдии и чакат решението на Конституционния съд (КС) по импортираните от тях тъжби.

Единствено Конституционен съд може дефинитивно да се произнесе по този въпрос. Най-малкото, поради което е нелегитимен, е срокът, защото към този момент има конституционно решение за седем години мандат на конституционните съдии, а те бяха определени за девет години мандат. Разбира се, може да се оспорва и всъщност цялата процедура, добави Нинова.

Снимка: БГНЕС

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР