Решението на НАТО да отнеме акредитацията на осем служители на

...
Решението на НАТО да отнеме акредитацията на осем служители на
Коментари Харесай

НАТО отне акредитацията на осем руски представители в алианса

Решението на НАТО да отнеме акредитацията на осем чиновници на съветската делегация към алианса не е обвързвано с настрана събитие. Това разясни през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференция след взаимно съвещание на посланиците на страните от пакта и националните съветници по сигурността.

Той даде този отговор, запитан дали решението има връзка с разкритията за активността на съветското военно разузнаване ГРУ в страни от НАТО. Решението се основава на разследващи данни, разясни Столтенберг.

По неговите думи руснаците, чиито акредитации са били отнети, са правили активност в прорез с разпоредбите да бъдат упълномощени към алианса. Те бяха необявени чиновници на съветското разузнаване, добави той. Генералният секретар добави, че от известно време се следи зачестяване на съветските зловредни действия и е належащо противопоставяне.

Отношенията с Русия са в най-ниската си точка от края на Студената война. Отправили сме покана за съвещание на Съвета НАТО-Русия, само че няма позитивен отговор от Москва, уточни Столтенберг.

Той заяви, че на днешното съвещание е бил разискван разногласието сред Съединени американски щати и Франция във връзка договорката за подводниците за Австралия. По неговите думи разлики сред съдружниците постоянно са вероятни, само че двустранните разногласия не би трябвало да пречат на общата работа. Това решение (да не се купят подводници от Франция, а от Съединени американски щати - бел. кор.) не е ориентирано против Европа и не би трябвало да позволяваме да накърнява евроатлантическите ползи, съобщи Столтенберг.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР