Решението на МС да източи всички свободни средства в енергетиката

...
Решението на МС да източи всички свободни средства в енергетиката
Коментари Харесай

Делян Добрев дава на прокуратурата решението на правителството за източване на БЕХ

„ Решението на Министерски съвет да източи всички свободни средства в енергетиката към бюджета е нелегално “, това разяснява депутатът от ГЕРБ-СДС и някогашен министър на енергетиката Делян Добрев. Той уточни, че към този момент е срещнал водачът на ГЕРБ Бойко Борисов и вицепремиера Мария Габриел по тази и още една тематика.

Добрев акцентира, че прави чест на Габриел и министърът на енергетиката Румен Радев, че са се въздържали при гласуването през вчерашния ден в Министерския съвет.

По думите му казусът не е в това дали има пари или не и защо ще бъдат употребявани, а в това че БЕХ се декапитализира.

„ Капиталът на сдружението е негативен – с близо милиард лв., а съгласно Търговския закон управата му би трябвало да го разгласи в неплатежоспособност, тъй като сдружението е декапитализирано “, уточни той.

Добрев съобщи, че изтеглянето на този дял основава риск от предварително дължим дял на двете облигации на БЕХ за общо 1,2 милиарда лв..

„ Поставя се под подозрение опцията сдружението да прави заплащания по настоящите си разноски. Поставя се под сериозен риск бъдещото излизане на БЕХ на пазара. Може да докара до понижаване на кредитния рейтинг на холдинга и не на последно място се обричат всички проекти за създаване на нови мощности и рационализация на крах “, изрично съобщи той.

Бившият енергиен министър напомни, че има решение на Народно събрание за създаване на 7-ми блок на „ АЕЦ Козлодуй “, само че с изтеглянето на близо 2 милиарда лв. от БЕХ, това може да не се случи.

Той разяснява и тематиката с арбитражните каузи против страната ни и отводът на Министерство на финансите да заплаща на юристите.

„ Втората тематика, с която желая да ви срещна е планувания и към момента неприетия Институт за стратегически разбори и прогнози. Вижте какъв брой добре звучи. Само че при основаването му към МФ в преходните и заключителните разпореждания се показва, че местят Дирекция по правосъдна отбрана в интернационалните арбитражи към Министерство на правораздаването. Всъщност я закриват и там ще разкрият нова. Закриват една организация, която за 20 години няма изгубено дело в трибунал.

В момента имаме два открити арбитража, всеки на стойност по 2 милиарда лева – единият е на ЧЕЗ. Защо се отхвърля страната по каузи за над 2 милиарда лева

Защо Асен Василев не плащаше на юристите? Защо се заплашва или съзнателно се поврежда интереса на България по тези каузи. Имат ли желание ръководещите да сключат извънсъдебно съглашение на стойност каквато те си преценяват? Това е 4-ти опит да се закрие организацията в МФ с най-големите адвокатски адвокатски фирми в света, и да се направи друга. Предлагам да внесем сигнали до способените органи, тъй като и по двата проблема се нарушава националният интерес “, настоя Добрев.

„ Отлагат разноски. Няма да усвояваме пари по ПВУ, тъй като би трябвало да ги пишем в разходната част на бюджета, а с цел да излезе на хартия и да се върже на 3%, се вършат какви ли не стъкмистики. Надявахме се на разсъдък в МФ, да се съкратят разноски “, добави още той.

 

 

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР