Решението на КС за отмяна на лимитите на болниците е

...
Решението на КС за отмяна на лимитите на болниците е
Коментари Харесай

Григор Димитров: 75 на сто от разходите на болниците се правят на база на това дали има пациенти или не

Решението на Конституционен съд за анулация на лимитите на лечебните заведения е взето, с цел да компенсира неспособността на страната да обезпечи лекуване на своите жители. Има големи деформации във връзка с размера на лечебните заведения, които получават средства от Здравната каса. Причината е безконтролното нарояване на частни лечебни заведения. Това съобщи членът на Надзорния съвет на НЗОК проф. Григор Димитров в предаването „ Денят онлайн " по Нова нюз.

„ Доводите на Конституционен съд са правилни от позиция на пациентите. В София има 87 лечебни заведения, които употребяват средства от бюджета на НЗОК, още 14 в София област, в Бургас те са 24. Това се дължи на неспазването на посоченото в Националната здравна карта, а водещите са корпоративните ползи ", акцентира той.

„ 85 млн. лв. са средствата за надлимитна активност, в това време имаме над 22 милиона лв. неизползвани средства. За 11 години популацията на България е намаляло, в това време имаме нарастване на лимитите на лечебните заведения ", изясни проф. Димитров.По думите му 75 на 100 от разноските на лечебните заведения се вършат на база на това дали има пациенти или не. Големият проблем е голословното нарастване на броя на лечебните заведения, съобщи икономистът.

Той дефинира като положително решението да се даде на хората с най-ниски приходи добавка за най-светлия празник. Друг е въпросът по какъв начин това се прави, съобщи проф. Димитров и дефинира тези дейности като популизъм.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР