Решението на Конституционния съд (КС) е очаквано. Това заяви правосъдният

...
Решението на Конституционния съд (КС) е очаквано. Това заяви правосъдният
Коментари Харесай

Надежда Йорданова не воюва, но иска да отстрани предсрочно Иван Гешев

Решението на Конституционния съд (КС) е предстоящо. Това съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова след единомислещото. Малко преди да даде брифинга пред публицисти, Йорданова е провела среща с вицепрезидента Илияна Йотова.

Тя изясни, че министърът на правораздаването може да изиска отстраняването на основния прокурор тогава, когато има тежко нарушаване на неговите/нейните права или отговорности, или се уронва престижът на правосъдната власт. Последиците от решенията на Конституционен съд са извънредно значими - стана ясно, че едно от значимите взаимоотношения сред министъра на правораздаването и правосъдната власт е искане за предварително преустановяване на мандата на един от " тримата огромни ". Това е една гаранция против капсулиране на правосъдната власт, акцентира Йорданова.

След излизане на решението на Конституционен съд, Йорданова ще приложи хипотезата и ще продължи дейностите на предходните министри - въз основа на съответни сигнали, ще стартират съответните процедури и ще продължи да желае оставката на основния прокурор.
 КПКОНПИ подхвана Иван Гешев
КПКОНПИ подхвана Иван Гешев

Проверяват се сигнали за нарушавания на основния прокурор

Надежда Йорданова чака сегашния състав на Висш съдебен съвет към този момент да прегледа всъщност нейното искане за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев. Висш съдебен съвет би трябвало да прегледа всъщност изказванията, акцентира тя.

" Възможно най-скоро " - това като период уточни правосъдният министър за задействане на процедурата по предварително премахване на основния прокурор Иван Гешев. Изключително е значимо процедурата да бъде законосъобразна и в границите на закона, посочи Йорданова и акцентира, че е изборно изказванието за " война сред прокуратурата и Министерство на правораздаването " . Не мога да приема, избрани нередности, които би трябвало да се оправят, да се поясняват като война. В никакъв случай, безапелационна бе Йорданова.

От по кое време отстраняването на основния прокурор Иван Гешев по законова процедура е политическа офанзива, недоумява и зам.-министърът на правораздаването Емил Дечев.
 Надежда Йорданова е подготвена да изиска още веднъж оставката на основния прокурор Иван Гешев
Надежда Йорданова е подготвена да изиска още веднъж оставката на основния прокурор Иван Гешев

Прокурорът, проверяващ основния прокурор, ще бъде избиран инцидентно за всеки съответен случай
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР