Решението на Комисията за защита на конкуренцията за покупките на

...
Решението на Комисията за защита на конкуренцията за покупките на
Коментари Харесай

Yettel България и CETIN също са разтревожени от решението на КЗК за Vivacom

Решението на Комисията за защита на конкуренцията за покупките на 7 интернет компании от Vivacom заплашва телекомуникационния пазар в България - това е позицията на PPF Telecom, групата, която включва телекома Yettel и инфраструктурните телекомуникационни компании CETIN.

" С решение, което съгласно Yettel България и CETIN България опонира на признатите европейски правила и практики, българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) утвърди набор от покупко-продажби, които ще доведат до голяма централизация на пазарен дял и власт в ръцете на VIVACOM и нейния краен притежател United Group ", пишат от PPF Telecom в позиция.

Vivacom са водач на пазара на закрепена телевизия с 32,9% дял, и на закрепен интернет с 31,4% дял. 

Според тях покупко-продажбите ще дадат на Vivacom 70% от интернет пазара в Русе и 50% от този във Варна, Разград, Силистра и София-град. Решението идва след две години правосъдни съвещания до най-висока инстанция и след разпоредена от съда задълбочена инспекция. 

Още по-притеснителна е и чакащата утвърждение договорка за придобиване на Булсатком от страна на телекома. Това ще разреши на Vivacom да управляват 70% от разпространяването на телевизия и 40% от закрепения интернет.

" Такива пазарни дялове не са следени в нито една друга страна от Европейския съюз. Те ще отслабят конкурентния напън на българския пазар на пакетни услуги, което може да докара до по-малък избор за потребителите и в последна сметка до по-високи цени. Yettel България и PPF Telecom считат, че решението на Комисия за защита на конкуренцията демонстрира очевидно неуважение на последните европейски решения, които предотвратяват покупко-продажби, които биха довели до концентрации на пазарна мощ в обособени райони ", написа още в позицията.

Според тях основно за потребителите е да има постоянни, конкуретни и разнородни пазари, които оферират на потребителите независимост на избор, предизвикват ценовата конкуренция и спомагат за прозрачността на бизнеса.

По-рано през днешния ден и A1 Group изрази изненада и терзание по отношение на решението на Комисия за защита на конкуренцията да утвърди покупко-продажбите.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР