Решението на Китай да прекрати издаването на краткосрочни визи за

...
Решението на Китай да прекрати издаването на краткосрочни визи за
Коментари Харесай

Южна Корея и Япония недоволни от отмъщението на Китай за COVID ограниченията

Решението на Китай да приключи издаването на краткосрочни визи за пътуващи от Южна Корея е " почтено за жалост ". Това съобщи южнокорейският външен министър Пак Джин, представен от " Ройтерс ".

Този ход беше разгласен във вторник от китайското посолство в Южна Корея като първа ответна мярка на Пекин срещу страни, които постановат Коронавирус ограничавания по отношение на китайски пасажери.

Дълбоко скърбя, че Китай предприе такава контрамярка, като спря напълно издаването на краткосрочни визи, уточни Парк на брифинг и добави, че Южна Корея към момента издава визи на китайски гости за неотложни бизнес или филантропични визити.

Миналата седмица Южна Корея вкара наложителен PCR тест за идващите от Китай, като по този начин се причисли към възходящ лист от страни, които постановат Коронавирус ограничавания на фона на възходящата угриженост по отношение на нарастването на случаите на инфектирани, откакто Китай приключи своята строга политика за " нулев Коронавирус ".

Пристигащите би трябвало да дават негативен резултат от PCR тест, изработен до 48 часа преди пътуването си, или бърз антигенен тест, изработен в границите на 24 часа.

Някои китайски туристи се оплакаха от рестриктивните мерки, само че съгласно Южна Корея те не са дискриминационни.

" Всички китайски и задгранични пасажери, идващи в Южна Корея от Китай, подлежат на най-новите ограничения и няма дискриминация въз основа на народност ", увериха от Корейската организация за надзор и предварителна защита на болесттите.

Тя определи мерките като " неизбежни " и " краткотрайни ".

Парк прикани Пекин да вземе решения за карантина въз основа на научни и справедливи аргументи, като добави, че Сеул ще преразгледа ограниченията си според от обстановката с ковид в Китай.

" Не мисля, че е желателно тези ограничения да имат някакво отрицателно влияние върху връзките Южна Корея - Китай. Ще поддържаме нашата научно обоснована, справедлива позиция във връзка с карантинните ограничения ", акцентира той.

От своя страна Япония също повдигна несъгласие срещу решението на Китай да спре издаването на визи за японски жители и изиска то да бъде анулирано.

Главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно определи този ход като възмездие, а не като мярка за публично здраве.

Жалко е, че Китай едностранно предприе дейности за прекъсване на визовия режим по аргументи, разнообразни от стъпки за противопоставяне на ковид, означи той.

Външният министър на Япония Йошимаса Хаяши също осъди решението на Китай и съобщи, че Токио е протестирал по дипломатически канали.

Налагането на ограничавания за издаването на визи по аргументи, разнообразни от ограниченията за противопоставяне на COVID-19, е  " извънредно тъпо ", уточни той.

Относно по-строгия граничен надзор на Япония за китайски гости, Хаяши съобщи: " Мерките са въведени по този начин, че да попречват допустимо минимум световното придвижване на хора ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР