Решението на каталунците да се отделят от Испания вероятно противоречи

...
Решението на каталунците да се отделят от Испания вероятно противоречи
Коментари Харесай

Михаил Константинов: Избори трябва да има не само в Каталуния, но и в Испания

Решението на каталунците да се отделят от Испания евентуално опонира на конституцията на страната, само че централната власт направи голям брой неточности преди, по време и след референдума. Това е мнението на експерта по изборни системи проф. Михаил Константинов.

„ Испанското държавно управление направи всички вероятни неточности. Трябва да има избори освен в Каталуния, само че и в Испания. След нелепостите, които направи Рахой, би трябвало да се изправи пред съда на своя народ”, акцентира той в студиото на „ Тази сутрин”.

Той означи, че протичащото се в Каталуния има освен стопански аспект (очакванията на хората, че ще живеят по-добре в самостоятелна държава), само че и исторически и психически – това е пети опит за обособяване на област с най-вече републиканско население от страна с централна власт от роялисти. Според Константинов Испания съставлява „ механично събрани провинции, много са ги клали, с цел да ги съберат на едно място”.

На този декор насилието, което Мадрид е приложил по отношение на участващите в референдума е довело до голямата поддръжка за независимостта, счита той и добавя, че изпращането на „ ястреб” като вицепремиера Сорая Саенс де Сантамария в Каталуния е поредна неприятна стъпка от страна на централната власт.

Професорът означи, че обстановката с каталунския фракционизъм не е неповторима за Стария континент: „ Поне на 5-6 места в Европа има тежки проблеми”. По думите му концепцията за неделимите европейски страни получава първия си удар още с анексирането на части от Кипър от Турция през 1974 година, продължава с „ тежкия председент” Косово, Абхазия и Крим.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР