Решението на германският футболист от турски произход Месут Йозил да

...
Решението на германският футболист от турски произход Месут Йозил да
Коментари Харесай

Футболистът Месут Йозил предизвика политически скандал заради снимка с Ердоган

Решението на немският футболист от турски генезис Месут Йозил да се отдръпна от националния тим на Федералната република поради расизъм против него след фотография с президента на Турция, към този момент е политическа тематика. Йозил получи приветствие персонално от Реджеп Ердоган. През нощта в Берлин, група интернет-активисти, които си слагат за задача да дават отговор на омразата с " разсъдък и любов " прожектираха лика на футболиста на постройката на Бундестага и Бранденбургската врата. С акцията си насочиха обръщение, че Йозил е част от Гермaния.

Докато нощес в Берлин прожектираха, в турския град Деврек кръстиха през днешния ден улица на името на родения в Гелзенкирхен немски футболист. Тържествено се поставяха плакати със противоречивата му фотография с президента Ердоган. В столицата Анкара той приветства решението на Йозил.
Реджеп Таип Ердоган, президент на Турция: Говорих с Месут нощес. Неговите мнения и постъпката му са по безусловно национални подбуди. Това е за огромно почитание. Отправям обичта и почитта си. Такова расистко отношение към един млад мъж, който е дал всичко от себе си за немския народен тим е недопустимо.  Футболистът напусна немския народен тим Футболистът напусна немския народен тим © Българска телеграфна агенция
В Германия, известният политик Джем Юздемир, също от турски генезис, подлага на критика 29-годишният футболист.
Джем Юздемир, народен представител от Зелената партия: Снимката с Ергодан беше неточност, остава неточност и обясненията на Месут Йозил не ме убедиха в противното. Говори за почитание и в същото време стои въпросът за уважението към жертвите на Ердоган - публицисти, които са в пандиза поради работата си, опозиционери и инакомислещи.
Германия дискутира буйно и търси аргументите за чуството на расизъм, останало у Юзил и тласнало го към турския президент. За Ердоган казусът е триумф в дълготрайните му опити да отчужди турската диаспора от страните, в които живее.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР