Народното събрание прие на второ четене изменения в Закона за

...
Народното събрание прие на второ четене изменения в Закона за
Коментари Харесай

Парламентът прие промени в Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната

Народното събрание одобри на второ четене промени в Закона за експортния надзор на артикули, свързани с защитата, и на произведения и технологии с двойна приложимост. Вносител на законопроекта е Министерският съвет. С текстовете се вкарва опцията за изменение и/или допълнение, прекъсване или лишаване на издадено уверение за импорт, експорт и трансфер на артикули, свързани с защитата от страна на министъра на стопанската система и промишлеността. Същото касае и уверение за импорт на произведения и технологии с двойна приложимост, за прекъсване на действието на издадено уверение за регистрация за експорт и трансфер и за брокерска активност с произведения и технологии с двойна приложимост, заяви Българска телеграфна агенция.

Според признатите разпореждания министърът на стопанската система и промишлеността със заповед стопира действието на удостоверението за регистрация, когато е налице несъблюдение или нарушаване на изискванията в удостоверението за регистрация; настъпили са промени в събитията, при които е издадено удостоверението за регистрация, и записаното лице престане да дава отговор на условията за надеждност и икономическа стабилност; или е налице несъблюдение на планувано в този закон обвързване, открито с акт на способен държавен орган.

Текстовете плануват министърът на стопанската система и промишлеността да стопира действието на удостоверението за регистрация за период до 6 месеца, в който не разрешава осъществяването на активността до премахване нарушаването на условията. Удостоверението, чието деяние е спряно, може да бъде възобновено преди периода при отпадане на събитията, послужили за съображение за прекъсване на действието му. Предвидено е, в случай че министърът на стопанската система и промишлеността не бъде известен документално от записаното лице, че нередностите, послужили като съображение за прекъсване действието на удостоверението за регистрация, са отстранени, осъществената регистрация се заличава, като издаденото уверение се обезсилва.

Законопроектът бе гласуван без диспути. На първо четене законопроектът бе признат на 22 юни 2023 година

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР