Решението на Европейския парламент за забрана на еднократните пластмасови опаковки

...
Решението на Европейския парламент за забрана на еднократните пластмасови опаковки
Коментари Харесай

Готова ли е България да се откаже от пластмасовите продукти за еднократна употреба?

Решението на Европейския парламент за възбрана на еднократните пластмасови опаковки провокира голям брой мнения у нас. Потребителите са склонни да се откажат от тях, до момента в който производителите се надяват възбраните да влязат в действие допустимо най-късно, с цел да могат да преоборудват производствата си.
Европарламентът забрани използването на 10 пластмасови продукта, измежду които еднократни чинии и принадлежности за хранене, чаши и бъркалки, пластмасови клечки за уши и други.
Всяка страна - членка би трябвало сама да реши с какви законодателни промени и по какъв начин да ги приложи. От екоминистерството обявиха, че България взе участие в договарянията и това занапред ще се обяснява , предава Българска национална телевизия.
Ресторантьори и продавачи на бързи храни признават, че пластмасовите опаковки са практични, комфортни и по-евтини, само че не са здравословни, а и замърсяват околната среда.
" Ако храната е одеве излязла от фурната и е с доста висока температура, пластмасата се деформира и всичките химикали от нея минават в храната. Аз считам, че в действителност бъдещето е да се отстранен пластмасовите опаковки като цяло " , споделя търговецът на храни Теодора Каменова.
И потребителите са подготвени да се откажат от еднократните пластмасови опаковки в подмяна на по-чиста околна среда.
Производители на пластмасови опаковки у нас отхвърлиха коментар с претекста, че ще изчакат решенията на държавното управление. А от Асоциация " Активни консуматори " считат, че признатите през вчерашния ден забрани към този момент са закъснели.
" За нас бъдеще имат единствено тези пластмаси, които са 100 % рециклируеми. Всички останали би трябвало последователно да бъдат отстранени ", съобщи Богомил Николов от Асоциацията.
Депутатите от комисията по околната среда и водите към този момент дадоха образец и отхвърлиха пластмасовите чаши. По време на съвещанията кафето се сервира в чаши, направени от овесени ядки, които могат да се ядат.
Как тъкмо ще бъдат приложени възбраните за пластмасовите опаковки у нас ще зависи от договарянията в Брюксел. Очакванията са те да влязат в действие от 2019 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР