Решението на ДНСК за Златен век е поредна проява на

...
Решението на ДНСК за Златен век е поредна проява на
Коментари Харесай

„Артекс“: Решението на ДНСК е поредна проява на административен произвол и репресия у нас

Решението на ДНСК за " Златен век " е поредна демонстрация на административен произвол, принуда и пренебрежение към решенията на българския съд, написа в позиция строителната компания „ Артекс Инженеринг “.

„ За повторно компанията ни бива употребена по най-безцеремонен и позорен метод за почистване на междуинституционални и междуличностни сметки сред хора от властта, към които ние нямаме никакво отношение. Случи се ръководството на Борисов, за жалост се случа и в този момент при ръководството на служебното държавно управление, което сякаш трябваше да прокара път за нов модел на ръководство “, се добавя в нея.

Според вложителя „ Артекс Инженеринг “ изчисляването на 10-годишния период за довеждане докрай на градежа, считано от датата на разкриване на строителната площадка е неточно, защото към датата на смяната в закона към този момент е налице публикуван нов административен акт от 2012 година на основния проектант на Столичната община, с който е презаверено разрешението за градеж.

Решението на ДНСК

Позицията идва след днешното решение на ДНСК да спре строителството на постройката „ Златен век “. Причината е изтекло решение за градеж при започване на 2020 година

„ Всичко издигнато след тази дата ще би трябвало да бъде разрушено “, заяви началникът на ДНСК Влади Калинов на конференция в Министерство на регионалното развитие през днешния ден.

От ДНСК потвърдиха, че Върховният административен съд (ВАС) не се е произнасял по отминалостта на разрешението, а заключенията на първа инстанция, че разрешението е годно минимум до края на 2022 година, е неточно направено.

Преди повече от месец Върховен административен съд дефинитивно анулира акта на ДНСК, с който строителството на постройката бе спряно. Спорен остана въпросът обаче годно ли е разрешителното за градеж. Според вложителите то е в действие най-малко до края на 2022 година

„ Тогава се навършват тъкмо 10 година от датата на заповед на основния проектант от 2012 година за презаверка на разрешението за градеж. Именно това е актът, който бива заварен от измененията в закона от 2017 година, прословутата корекция “, разяснява и юристът на компанията Милена Гайдарска.

Поправката, станала известна с прозвището „ Артекс “, е импортирана от ГЕРБ през 2017 година С нея срокът за строителство бе продължен от 5 на 10 години. Последва абсурдът „ Апартаментгейт “ и строителството на постройката бе спряно. От предприемчив комитет „ Лозенец “ считат, че съдът в никакъв случай не се произнасял дефинитивно по отношение на строителното позволение, а единствено за отклонения от плана.

Оказва се, че законът може да се пояснява друго, само че от строителния контрол през днешния ден бяха безапелационни, че разрешението е изтекло през януари 2020 година, а с цел да продължи строителството би трябвало ново позволение за градеж.

От инциативен комитет " Лозенец " са на същото мнение.

„ Това е стъпката, която чакахме от инциативен комитет " Лозенец " и настоявахме за нея от 2017г. Разрешението за градеж на „ Златен век “ е изтекло, то не може да бъде възобновено, а законовите промени от 2017г. нямат назад деяние “, добави Калинов.

Преди седмица кметът на регион " Лозенец " сезира и основния прокурор по проблема.

Срокът за обжалване на решението на строителния контрол е седмица. По-рано денем чиновници на " Артекс Инженеринг " излязоха на митинг пред Министерство на регионалното развитие, а от компанията се заканиха, че на следващия ден ще стачкуват пред постройката на ДНСК.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР