Решението на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) и Женската тенис

...
Решението на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) и Женската тенис
Коментари Харесай

Мария и Кирьос са големите губещи от липсата на точки на Уимбълдън

Решението на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) и Женската тенис асоциация (WTA) да не дава точки за международната класация при мъжете и дамите на Уимбълдън ще ощети доста повече самите тенисисти, в сравнение с шампионата от Големия шлем.
Татяна Мария ще остане отвън топ 100, макар че доближи полуфиналите
т АТП и WTA взеха решение да наложат такава глоба, откакто уредниците на Уимбълдън отхвърлиха да позволен тенисисти и тенисистки от Русия и Беларус в шампионата поради съветската военна инвазия в Украйна. Това обаче ще ощети много съществени някои играчи, изключително тези, които се показаха мощно в Ол Ингланд Клъб в последните две седмици.

Може би най-голямата губеща е приятната сензация в женската скица Татяна Мария. 34-годишната германка се трансформира в първата майка на две деца, достигнала полуфиналите на Уимбълдън, записвайки пет следващи победи, откакто преди този момент не бе прекосявала третия кръг в шампионатите от Големия шлем в 34 участия. Ако в Лондон се даваха точки, то тя ще да скочи от 103-то до към 37-мо място, което щеше да ѝ дава право на непосредствено присъединяване в шампионатите от Тура, както и огромен късмет да бъде сложена на Откритото състезание на Съединени американски щати в края на лятото.

" Колкото по-добре се представяш, толкоз повече съжаляваш, че няма точки ", показа международната номер 2 и финалистка при дамите Онс Жабер. " Татяна имаше проблеми с ранкинга при завръщането си на корта. Сега направи добра серия и даже няма да вземе точки ", добави тунизийката.

Подобна е и обстановката с французойката Хармъни Тан, която победи Серина Уилямс в първия кръг и след това доближи осминафиналите. В момента тя заема 115-то място и ще би трябвало да играе квалификации, с цел да взе участие на Ю Ес Оупън, до момента в който точките биха ѝ обезпечили непосредствено присъединяване в главната скица.
Джокович няма по какъв начин да отбрани точките си и от понеделник ще се смъкне до седмо място
При мъжете 40-ят в света Ник Кирьос щеше да се изкачи до към 15-та позиция, даже и да изгуби утрешния си край с Новак Джокович, и още по-нагоре при победа. Ако не натрупа точки в другите шампионати през идващите седмици, то той ще бъде непоставен в Ню Йорк. Самият Джокович няма по какъв начин да отбрани 2000 точки, извоювани с купата преди година, и от понеделник ще се смъкне до седма позиция в ранглистата, без значение от представянето си.

Разочарован е и британецът Камерън Нори, който доближи първи полуфинал в шампионатите от Големия шлем и можеше да влезе в топ 10 на света. " Щеше да е хубаво да реализира ново рекордно класиране, да имам спокойствието, че съм в топ 10. Но обстановката е доста по-тежка за играчите, които са малко отвън топ 100. Например Лиам Броуди, който доближи третия кръг, или Алистър Грей, които в този момент би трябвало да играят квалификации за Големия шлем ", сподели Нори.

Самият Броуди изрази несъгласието си с решението на АТП и WTA. " Не виждам по какъв начин това санкционира Уимбълдън ", написа той в Туитър. Идеята на двете организации бе да откаже част от водещите тенисисти от присъединяване поради неналичието на точки, само че в последна сметка това се случи единствено с едно огромно име при мъжете и дамите - Наоми Осака. " Всъщност неналичието на точки нарани самите Турове. Ние участваме поради самите шампионати, а не поради точки ", разяснява австралийската легенда на двойки Тод Уудбридж.

" Ако Ник Кирьос бе взел точките, той щеше да е подложен за Ю Ес Оупън, а това щеше да бъде бонус както за него, по този начин и за Тура и самите шампионати ", добави той.

От своя страна Уимбълдън отговори на дейностите на АТП и WTA като разгласи най-големия награден фонд в историята на шампионатите от Големия шлем - 40,35 милиона паунда, в опит да притегли всички водещи тенисисти. Увеличението се отрази изключително удобно за тенисистите с по-нисък ранкинг, защото отпадналите още в първия кръг играчи получиха по 50 хиляди паунда. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР