Решението на Аадминистративния съд беше обжалвано от Въжени линии пред

...
Решението на Аадминистративния съд беше обжалвано от Въжени линии пред
Коментари Харесай

Край на съдебната битка: Драгалевският лифт ще бъде възстановен

Решението на Аадминистративния съд беше обжалвано от " Въжени линии " пред Върховен административен съд. Дружеството " Въжени линии " е благосъстоятелност на " Витоша ски ". Освен възобновяване на лифта " Въжени линии " ще би трябвало да заплати на Столична община 100 лева разходи по делото.

До правосъдният проблем се стигна откакто през април 2021 година основният проектант на София изиска да се употребява съществуващото трасе, до момента в който от компанията притежател " Витоша ски " изиска цялостна реорганизация, за която е потребност Оценка на въздействието върху околната среда.

Мотивите на съда

От Върховен административен съд показват, че заповедта на основния проектант на София е издадена от способен орган, не са позволени нарушавания във формата и основни такива на административно индустриалните правила. Според правосъдния състав безпричинно е възражението за липса на в действителност учредения, изложени в заповедта и за немотивираност.

В решението се изяснява още, че при определяне, че обектът не се поддържа в положително положение, кметът на общината издава заповед, с която задължава притежателя да извърши в избран период нужните ремонтни и възстановителни действия за коригиране или укрепване. В случая е верен изводът на съда, че са открити точно тези условия, показват от Върховен административен съд.

" По делото, несъмнено от събраните и разисквани от съда в целокупност доказателства, е открито, че обектът, предмет на заповедта, не е в положително положение, предстои на ремонт, което изпълва фактическия състав за издаване на заповедта ", се споделя в решението на съда.

Допълва се, че е верен изводът на АССГ, че това дали следва да се извърши главен или настоящ ремонт, надлежно типа на нужните ремонтни или възстановителните действия, е въпрос на следващо техническо решение, което ще бъде несъмнено по тип и размер с правенето на капиталов план, одобряването/съгласуването му.

Възстановяване на лифта може да стартира до няколко месеца

  " Спечелихме тази дълга правосъдна борба, която лиши повече от 2 години и половина ", написа във фейсбук някогашният кмет Йорданка Фандокова, която първа заяви за решението на Върховен административен съд за Драгалевския въжен превоз.

По думите й възобновяване може да стартира до няколко месеца, тъй като с помощта на дейности на арх. Здравков процедурата е напреднала. " За възобновяване на Княжевския въжен превоз - правосъдните разногласия по заповедта за неговото възобновяване не престават към момента ", добавя Фандъкова.



Законът за горите блокирал вложенията в зимна инфраструктура на " Витоша ски "

Последва и реакция от " Витоша ски " в отговор обява на някогашния столичен кмет, в която настояват, че 12 години вършат опити да модернизират оборудванията на територията на Природен парк " Витоша ".

" И това го вършим редовно и поредно, като посочваме същинските проблеми пред обновяването на транспортната досегаемост в планината. Ние не чакаме някой да ни задължи или принуди по административен ред, с цел да се случи това. На всички са ясни проблемите пред модернизирането на лифтовете и влековете, само че се прави следващият опит да се направи подстрекателство, че надали не " Витоша ски " АД не желае, а всички останали желаят това да се случи макар нас. Това не дава отговор на истината. Тезите, които внушава някогашната кметица Йорданка Фандъкова, са нелепи с оглед, че Драгалевският въжен превоз е издигнат през 1956 година ", декларират от сдружението.

От " Витоша ски " показват още, че основният проектант на Столична община им е издал виза за планиране от 13.01.2022 год. за реорганизация на първия сектор на Драгалевския въжен превоз - " Драгалевци заслона ".

" Разработили сме план на идейна фаза и сме подготвени повече от година да го внесем за издаване на позволение за градеж. За да стане допустимо това, би трябвало да имаме влезнало в действие утвърждение по околна среда. Сезирали сме съответно Регионална инспекция за опазване на околната среда - София и към този момент повече от година и половина нямаме отговор от тях. Това прави невероятно внасянето на плана при Главния проектант на Столична община за одобрение на плановете и издаване на позволение за градеж. Проектът е на водещия международен производител " Допелмайер ". В светлината на това да се приказва, че надали не Столична община ни задължава, пък ние не желаеме, е меко казано неуместно. Всички знаем главния проблем пред модернизацията на оборудванията в Политическа партия " Витоша " - това е настоящият Закон за горите , който не разрешава построяването на нови лифтове и влекове от 2012 година Този закон е блокирал опцията за нови вложения в зимна инфраструктура ".

" Витоша ски " желае да организира среща с новия кмет Васил Терзиев, на която да изложат проблемите и да " предприемем съответни стъпки за решаването на казуса ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР