Решението може да се окаже в камъните. Поне що се

...
Решението може да се окаже в камъните. Поне що се
Коментари Харесай

Зелена светлина: в Дания съхраняват енергията в камъни

Решението може да се окаже в камъните. Поне що се отнася до енергийните провокации, пред които човечеството е изправено.

Томи Алерс, министър на науката на Дания: Сега има мощен вятър, даже може да се чуе. Да, в този момент в Дания има доста мощен вятър, само че какво ще стане през нощта? Как да съхраним силата?

С реформаторски отговор разполагат датски учени. В скандинавската страна към този момент съхраняват уловената от слънцето и вятъра сила в купчини камъни.
Оле Алм, началник на плана: Толкова е просто. Единствено би трябвало да отидете и да купите камъните.
Кратко изложение на технологията, направено от експерт. Но процесът не е толкоз елементарен. Камъните се слагат в резервоар с извънредно добра изолираност. Те могат да поемат сила до постигане на температура от 600 градуса.

Когато силата би трябвало да се употребява, в системата се вкарва леден въздух. От камъните се отделя гореща вълна, която може да задвижи електрическа турбина или да бъде употребена непосредствено за отопление. При процеса 40 % от силата може да се съхранява като електричество, а 59 - да се отделят във тип на топлота.
Оле Алм, началник на плана: Идеята да съхраняваме силата е, че по-късно тя може да се трансформира в пара, която да зарежда турбина.
А що се отнася до финансовата страна, камъните несъмнено са привлекателен вид.
Оле Алм, началник на плана: Да, батериите съхраняват на 100 или съвсем на 100% силата. Но цената на тази технология е 10 пъти по-ниска.
Проектът за " енергийна батерия " с потребление на камъни е в пилотна фаза. Изпитанията ще продължат 10 години. Ако тестванията са сполучливи, те ще доведат плана до идващия стадий - създаване на мощ с размера на стабилен супермаркет с енергиен потенциал, който може да покрие потреблението а цяла Дания за четири до шест часа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР