Решението ми да не остана в правителството след ротацията е

...
Решението ми да не остана в правителството след ротацията е
Коментари Харесай

Хинков: Най-големият проблем в здравеопазването са многото политически назначения

Решението ми да не остана в държавното управление след ротацията е твърдо. Това съобщи министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков по БНР.

" В петък пристигна следващото доказателство, че вярно съм решил да се отдръпва, тъй като след тримесечно закъснение пристигна финансовата аргументация от Министерството на финансите за един главен законопроект за лечебните заведения, където има промени, които са основни и обявени още при започване на моя мандат. Връща се с много неразбираеми причини. Това ми дава сигнал, че ще е мъчно, дори невъзможно да повеждам здравна политика, която аз мисля, че е вярна ", изясни Хинков.

Министърът уточни, че иска да открие още веднъж Агенцията за трансплантации, която е закрита при ръководството на ГЕРБ, само че " индивидът, който закри тази организация, в този момент написа претекстовете за отвод от финансова аргументация на този законопроект, който връща назад организацията, имам поради човек от финансовото министерство, който преди този момент е бил заместник-министър в здравното министерство ".

" Отмених краткотрайно състезанията за шефове на лечебни заведения, тъй като чакам един диалог с бъдещия вицепремиер, в който да уточним периодите, за да не бъда упрекван, че в последния миг върша някакви промени. Искам да изляза чист от Министерството на опазването на здравето, с ясни послания, че тези назначения би трябвало да бъдат транспарантни и справедливи, би трябвало да стъпват на качествата на претендентите, а не на тяхната политическа принадлежност ", посочи проф. Хинков.

Според него най-големият проблем в опазването на здравето е, че има доста политически назначения:

" Правят се главно политически назначения в система, която не би трябвало да служи на политиката - става дума за шефове на огромни лечебни заведения и шефове на РЗИ. Това е огромна неточност ".

Министър Хинков изрече мнение, че настоящият шеф на " Пирогов " Валентин Димитров е политическо назначение и разяснява:

" По този метод, подкрепян от политически сили в Народното събрание, което ясно демонстрира, че не се поддържа, тъй като е прелестен управител, защото явно има проблеми в " Пирогов "... 34 млн. лв. заем, който е от частна банка. Това са пари, които покриват отговорности и по тази причина няма просрочени, само че след 2 години ще би трябвало да се заплаща главницата. Ще би трябвало да се заплащат такси, лихви и така нататък ".

Христо Хинков акцентира, че случаят " Даная " не е бил водещ претекст за решението му да уволни шефа на " Пирогов ":

" Моите причини са напълно свързани със престъпления. Проверката на АДФИ и на Сметната палата, и на прокуратура, евентуално, би трябвало да потвърдят тези изказвания в отчета. Ако не ги потвърдят, би трябвало да си отида освен аз, а и този, който е правил вътрешния одит, и специалистите, и така нататък Проблемът е, че тези данни се омаловажават на най-високо равнище от ръководителя на парламентарната здравна комисия. Аз това не мога да го приема, това е невиждано. Никога до момента не се е случвало такова единомислещо поддържане на шеф на болница, който явно има такива нарушавания. Най-вероятно има политически връзки.... Видях какво мога да направя и видях, че ще бъда блокиран. Съставът на здравната комисия в Народно събрание остава същият. Не мога да чакам, че този състав ще одобри законовите промени и подзаконови актове, които са част от моята работа, което прави безсмислено моето оставане в Министерството на здравеопазването. Това е главната причина ".

В предаването " Неделя 150 "  министър Хинков заяви, че възбраната за експорт на инсулин и на антибиотици за деца ще бъде удължена с 1 месец и ще важи и през февруари.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР