Решението бе връчено от националните енергийни регулатори на България и

...
Решението бе връчено от националните енергийни регулатори на България и
Коментари Харесай

ICGB вече е независим преносен оператор

Решението бе връчено от националните енергийни регулатори на България и Гърция по време на публична гала в София; Европейската комисия приветства плана IGB.

Проектната компания ICGB получи окончателното взаимно решение за узаконяване като самостоятелен метафоричен оператор. То беше връчено на двамата изпълнителни шефове Теодора Георгиева и Константинос Караянакос от ръководителите на националните енергийни регулатори на България и Гърция КЕВР и RAE – Станислав Тодоров и Атанасиос Дагумас.

С сполучливото привършване на процедурата по узаконяване ICGB става вторият самостоятелен газов метафоричен оператор в страната. Това е наложително регулаторно изискване, което разрешава на компанията да експлоатира търговски междусистемната газова връзка Гърция-България след осъществяване на избрани условия на решението, което към този момент е в ход.

Съвместното решение на КЕВР и RAE е взето след сполучливо изпълнена процедура по координиране с Европейската комисия. Целият развой мина при съкратени периоди поради стратегическото значение на интерконектора. Представител на Европейската комисия също се включи в церемонията и насочи одобрение по отношение на плана. От Комисията подчертаха, че новата газова връзка е значим принос за енергийната сигурност освен на България, само че и на всички страни членки на Европейски Съюз. Европейска комисия поддържа плана от самия му старт както осигурявайки финансова помощ, по този начин и насърчавайки реализацията му.

„ Благодарни сме на КЕВР, RAE и Европейска комисия за ускорената им работа по този развой. Газовата връзка сред България и Гърция е план с голямо значение и за двете страни, и за целия район поради усложнената интернационална конюнктура. За нас е извънредно значимо да срещаме такава институционална поддръжка, с цел да бъдат придвижени оптимално бързо регулаторните и административните процеси, нужни за въвеждането на интерконектора в комерсиална употреба “, обявиха изпълнителните шефове на ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос.

По думите на Георгиева, по техническото осъществяване на плана остава завършването на интеграцията и цялостното тестване на SCADA системата за надзор и ръководство на газопровода. „ Това ще бъде първият напълно автоматизиран газопровод в България и не можем да си позволим взаимни отстъпки със системата, която ще ръководи цялата инфраструктура на IGB. Разчитаме гръцката компания реализатор да приключи тези процеси допустимо най-скоро “, уточни Георгиева.

Изпълнителният шеф на ICGB от гръцка страна Константинос Караянакос посочи, че на всяко равнище се работи за допустимо по-скорошния старт на комерсиалната употреба на газопровода. „ Предвид обстановката в района към този момент приказваме интензивно и за опцията за надграждане на потенциала на IGB до 5 милиарда куб. м. годишно, което би отворило доста нови благоприятни условия за експорт към Западните Балкани, Молдова и Украйна. Това ще бъде все по-важна тематика пред ICGB отсега нататък, само че все още сме фокусирани върху работата с институциите в България и Гърция, от които зависят административните процедури за предоставяне на търговски старт на газопровода “, съобщи Караянакос. Двамата с Георгиева показаха, че е належащо интензивно институционално подпомагане по усъвършенстване на административните периоди с оглед бързото въвеждане на интерконектора в употреба.

Проектът IGB е от основно значение за повишение на сигурността на доставките на природен газ и за обезпечаване на диверсификация на източниците на газ за България и за целия район на Югоизточна Европа. Проектът ще свърже България с Южния газов кулоар и има отлична синергия с други огромни енергийни планове като TAP, TANAP, EastMed и LNG терминала в Александруполис. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР