Решение на турски съд може да послужи като прецедент храмът

...
Решение на турски съд може да послужи като прецедент храмът
Коментари Харесай

Турски съд откри пътя към превръщането на Света София в джамия

Решение на турски съд може да послужи като казус храмът "Света София " в Истанбул, който в този момент действа като музей, още веднъж да стане джамия, написа в. "Йени шафак ".

Вестникът окачествява като "историческо " правосъдното решение за джамията "Карийе " в Истанбул, която през 1945 година с решение на Министерския съвет е превърната в музей. Съгласно решението на Държавния съвет (висшия административен съд на Турция) "джамията не може да бъде употребена по друг метод от същинската й функционалност ".

Това решение проправя път "Карийе " още веднъж да стане функционираща джамия след 74 години, а ще послужи и като казус за "Света София ", която непрекъснато е тематика на разискване, разяснява "Йени шафак ".

Музеят "Карийе " в истанбулския квартал Едирнекапъ е средновековната византийска черква "Христос Спасител ", преустроена в джамия през 1511 година На 29 август 1945 година обаче сходно на други религиозни храмове и джамията "Карийе " бива превърната в музей.

Решението на Държавния съвет е взето, откакто той бе сезиран от турска фондация, която настоя за анулация на решението от 1945 година То е дефинитивно и има обвързващ темперамент, отбелязва вестникът.

През март т. година турският президент Реджеп Ердоган съобщи желанието си да трансформира фамозната някогашна християнска базилика "Света София " още веднъж в джамия.

"Света София " е издигната през 6 век като черква по време на Византийската империя и е била основен храм на Константинополската патриаршия. В джамия църквата е превърната след завладяването на Константинопол през 1453 година По разпореждане на създателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк "Света София " отваря порти като музей през 1935 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР