Решение на съд в Полша, бързо прието от правителството на

...
Решение на съд в Полша, бързо прието от правителството на
Коментари Харесай

Какво означава за ЕС бунтът на съда в Полша?

Решение на съд в Полша, бързо признато от държавното управление на страната, поведе Варшава към конфликт с Брюксел.

Отсъждането на Конституционния арбитражен съд на Полша, че някои от законите на Европейски Съюз опонират на конституцията на страната, както и че блокът „ работи отвън обсега на компетенциите си “ провокира бурни реакции.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че е „ надълбоко загрижена “ от решението и даде обещание да „ употребява всички пълномощия “, с които разполага, за използване на законодателството на Европейски Съюз.

„ Всички решения на Европейския съд са наложителни за всички органи на страните членки, в това число националните съдилища. Правото на Европейски Съюз има приоритет пред националното законодателство, в това число конституционните разпореждания “, разяснява фон дер Лайен.

„ Искаме общественост на почитание, а не асоциация на равни и по-равни. Това е и нашата общественост, нашият съюз. Това е Съюзът, който желаеме и това е Съюзът, който ще продължим да сътворяваме “, разгласи на собствен ред в обява в обществената мрежа Фейсбук полският министър председател Матеуш Моравецки.

Реакциите в Европарламента

Пред изданието „ Политико “ евродепутатът Ришард Легутко, който управлява делегацията на ръководещата в Полша партия „ Право и правдивост “ (PiS), изрази терзание от реакцията на европейския хайлайф.

„ Няма страна, която да споделя, че Европейски Съюз има пълномощия навсякъде… Това не е юридически спор, това е метод да се унижи Полша, с цел да се вземе повече власт “, съобщи Легутко.

Нарастват апелите Комисията да окаже съответен напън върху Варшава, в това число посредством налагане на финансови наказания. Очаква се евродепутатите да обсъдят и гласоподават резолюция по въпроса по време на идната пленарна сесия на Европейския парламент, която стартира на 18 октомври.

Иратше Гарсия, водач на групата на социалистите и демократите, разяснява, че трибуналът е „ следен от PiS “ и „ слага под въпрос превъзходството на правото на Европейски Съюз “. „ Ние сме по-притеснени от всеки път за пътя, по който са поели от държавното управление на PiS “, сподели тя.

Какво тъкмо взеха решение полските съдии и какво следва в този момент? Изданието „ Политико “ обобщава през отговора на основни въпроси.

Какво е решението?

Според съда, след чието решение се заприказва за „ Полекзит “, четири значими разпореждания на главния контракт на Европейски Съюз влизат в спор с и не би трябвало да надвиват над полската конституция. Сред тях е член 1 от Договора за Европейския съюз, където страните членки се съгласяват да основат Съюза, който те назовават „ нов стадий от процеса на основаване на все по-тесен съюз сред народите на Европа “. Според съдиите този член, както и номер 4, разрешават на блока да работи „ оттатък лимитите на пълномощия, трансферирани от Република Полша в договорите “.

Според трибунала посредством членове 2 и 19 европейските съдилища нелегално погазват полската конституция.

Не направи ли и немски съд нещо сходно?

Германският парламентарен съд в действителност се опълчи на правния ред на Европейски Съюз. Съдии в Карлсруе откриха, че Европейската централна банка е надвишила мандата си, като е одобрила стратегии за изкупуване на облигации, и отхвърлиха решение на Съда на Европейския съюз.

„ Германия сътвори рисков казус, като нападна върховенството на правото на Европейски Съюз “, разяснява Франклин Дехус, професор по право и някогашен арбитър в Съда на Европейски Съюз.

Според него и други специалисти обаче двете решения са много разнообразни. От една страна, полското решение идва в отговор на искане от държавното управление, до момента в който в контрастност немският кабинет не извърши решението на Конституционния съд в Карлсруе.

„ В Германия офанзивата идва от съдиите, до момента в който в Полша идва от съдиите и от управляващите. Това е по-лошо и принуждава Европейски Съюз да реагира “, изясни Дехус.

Какво може да направи Европейската комисия?

Комисията разгласи в свое изказване, че „ няма да се колебае да употребява своите пълномощия, според Договорите, с цел да отбрани идентичното използване и честността на правото на Съюза “.

Тук има две варианти – да започва процедура за нарушаване, както към този момент няколко пъти работи против Полша и Унгария. Това е развой, който Европейска комисия може да употребява, когато има вяра, че една страна членка нарушава законодателството на Европейски Съюз. Подобни каузи нормално се преглеждат в Съда на Европейски Съюз, който може да постанова санкции на дневна база, до момента в който нарушаванията не престанат.

Алтернативата, която евентуално би била и по-бърза като процедура, е непосредствено редуциране на средствата, планувани за Полша. Към страната към този момент има забавени заплащания от фонда за възобновяване от COVID-19. Европейски Съюз задържа парите, като оставя на изчакване утвърждението си на националните проекти за възобновяване, които всички страни членки би трябвало да показват. Унгария също е в сходна обстановка.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР