Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25

...
Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25
Коментари Харесай

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември още веднъж разбуни духовете в бранша. Този път повода е методът, по който ще се заплащат онколекарствата в лечебните заведения. Според признатите текстове НЗОК ще заплаща онколекарствата в лечебните заведения на допустимо най-ниската стойност, достигната в процедурите за договаряне от лечебните заведения.

Въпросният текст провокира яростни полемики и в пленарна зала, когато беше признат. Според депутати това ще докара до още по-големи задължения на лечебни заведения, които заради ниските количества не съумяват да договорят задоволително ниски цени, както и до опция пациенти да останат без медикаменти поради блокирани доставки.

За казуса сигнализираха в сряда и от Българския лекарски съюз, БАТЕЛ, ARPharM и БгФарма. В отворено писмо организациите изясняват, че с използването на методиката е допустимо доставната цена за едно лечебно заведение за даден интервал да бъде доста по-ниска от избраната цена в Позитивния лекарствен лист (ПЛС) и постигнатите в процедурите за публичните поръчки цени. По този метод лечебните заведения ще натрупат нови задължения, защото действителната цена, на която те закупуват медикаментите, ще е доста по-висока. „ Всички знаят какъв брой са скъпи медикаментите за лекуване на онкозаболявания и лечебните заведения ще търпят големи загуби, в случай че през днешния ден си разрешат да работят, а внезапно след месец се окаже, че ще им платят 1/2 или 1/4 от цената, на която са закупили медикаментите ”, изясни казуса пред Zdrave.net ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров.

Същото мнение изрази и  Евгени Тасовски, Изпълнителен шеф на Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА). „ Различни фактори могат доведат до закупуване на лекарствени артикули на доста ниски цени от едно или няколко лечебни заведения и Касата ще би трябвало да заплати по тези цени и на всички останали, макар че действителната цена на продукта е по-висока. По този метод лечебните заведения или ще задлъжнеят, или ще откажат да купуват тези лекарствени артикули, което ще ограничи опциите за лекуване на пациентите ”, разяснява той за Zdrave.net.

В четвъртък сериозно за новата методика се изрекоха и от Асоциацията на университетските лечебни заведения в Република България (АУБРБ). Според тях тя може да докара до свръхзадлъжнялост и банкрут на редица лечебни заведения. От Асоциацията са безапелационни, че в случаите, когато няма настоящи рамкови съглашения, медикаментите в лечебните заведения, които се заплащат от НЗОК отвън цената на оказваните медицински услуги, следва да се заплащат по цената, на която лечебното заведение ги е закупило, като тя не е по-висока от избраната в Позитивния лекарствен лист.

Проблемът с ценообразуването ще засегне в огромна степен по-малките и общинските лечебни заведения, които от чисто стопански съображения няма по какъв начин да доближат цените, контрактувани от други лечебни заведения. Когато една болница закупува доста огромни количества онкомедикаменти, разумно получава и по-голяма отстъпка. Нещо, което няма по какъв начин да се случи за лечебни заведения, купуващи единични бройки. И в опит да обезпечат лекарства на своите пациенти, те ще натрупват все по-големи отговорности, защото ще се покрива единствено част от цената на медикаментите.

Самото образуване на цената пък ще бъде неразбираемо за лечебните заведения до последния вероятен миг. „ Няма нито една комерсиална активност, в която е допустимо да ти кажат, че цената, по която ще купуваш от различен, ще я научиш малко преди края на предходния месец. Никой не купува медикаменти в месеца, в който ги ползва. Фактурират се авансово ”, означи доктор Маджаров.

Така казусът в последна сметка може да се трансферира към пациентите, които ще се окажат без жизненоважните им медикаменти, тъй като болничното заведение няма ресурса да ги закупи.

В не толкоз далечното минало имахме сходен проблем, когато заради липса на лекарства на онкоболните се постановяваше да се снабдяват с предписаната им терапия посредством познати в чужбина, а не през сякаш обезпеченото им право на лекуване у нас. И заплахата да се повторят проблемите сега е действителна.

Именно като „ рискова ” окачестви методиката ръководителят на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание проф. Костадин Ангелов: „ МФ да се занимава с ръководство на финансите на страната и да не се пробва да постанова рискови регулации в опазването на здравето ”, съобщи той изрично пред Zdrave.net.

Очаква се самата методика да бъде обжалвана в съда, което пък ще докара до нова неустановеност в така и така клатещия се здравен бранш.

Бързото разрешаване на казуса е в интерес и на пациентите и на лечебните заведения. Нотка оптимизъм за това идва от думите на проф. Ангелов, който разяснява: „ В Комисията по опазване на здравето сме предложили нови текстове на въпросната наредба. В момента тече тяхното обществено разискване ”. Това сподели и Евгени Тасовски: „ Проблемът е еднакъв за всички и по тази причина организациите се обединихме в обща позиция. По-бързото му решение е в ръцете на Народното събрание, където са импортирани два законопроекта – на проф. Костадин Ангелов и на доцент Васил Пандов. Народните представители би трябвало да решат към каква формула ще се обединят ”.

А дали ще се случи въпросното обединяване, следва да забележим.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР