Републиканците в САЩ искат процедура по импийчмънт срещу президента Джо

...
Републиканците в САЩ искат процедура по импийчмънт срещу президента Джо
Коментари Харесай

Импийчмънт срещу Байдън: Какви са мотивите на републиканците и имат ли шанс да успеят?

Републиканците в Съединени американски щати желаят процедура по импийчмънт против президента Джо Байдън. Какви са претекстовете им и имат ли късмет да съумеят? Тук отговаряме на най-важните въпроси.
Защо републиканците желаят импийчмънт?
Републиканците в Камарата на представителите започнаха първи стъпки за възможна процедура по импийчмънт против президента Джо Байдън. Председателят на Камарата на представителите, републиканецът Кевин Маккарти, удостовери, че е наредил стартирането на следствие. Официално повода гласи: подозрения за присъединяване на Байдън в незаконни бизнес покупко-продажби на сина му Хънтър Байдън. „ Става дума за обвинявания в корист с власт, прикриване и корупция, които оправдават провеждането на следствие “, съобщи той.

Дясното крило на партията и най-много някогашният президент Доналд Тръмп от много време упорстват за започването на такава процедура. В края на август Тръмп написа в платформата Truth Social: „ Или ще обвините негодника, или ще изчезнете в небитието. И те ни го предизвикаха! “.

Докато Тръмп беше на власт, демократите в Конгреса на Съединени американски щати на два пъти предизвикаха процедура по импийчмънт против него – един път по обвиняване за корист с власт и повторно за щурма на Капитолия от негови последователи. И двата опита се провалиха в Сената, където тогава партията на Тръмп имаше болшинство.

Заради всичко това републиканците са подозирани, че настояването им за импийчмънт на Байдън е един тип политическо възмездие и опит да дискредитират Байдън посред предизборната акция за президентските избори следващата година.
Какви са обвиняванията против Хънтър Байдън?
Става въпрос за противоречиви задгранични бизнес покупко-продажби на Хънтър Байдън, втория наследник на Джо Байдън. Републиканците упрекват 53-годишния президентски наследник, че в предишното е употребявал значимата позиция на татко си като вицепрезидент на Барак Обама за бизнес покупко-продажби в Украйна и Китай. Други обвинявания против него са за неплатени налози и нелегално владеене на оръжие, за което Хънтър Байдън е разследван.

Хънтър Байдън е юрист и предприемач. В предишното е взимал опиати – и от дълго време се е трансформирал в задължение за политическата кариера на татко си. Републиканците на собствен ред не пропущат опция да обрисуват фамилията на Байдън като престъпнически клан. Самият президент отбива офанзивите против себе си и фамилията си и ги дефинира като клеветническа акция.
Какви са идващите стъпки?
Шансовете за триумф на републиканците в тяхното начинание са нищожни. На първо място не е ясно дали след края на следствието въобще ще бъде открита процедура по импийчмънт против Байдън. И второ – дали тя ще завърши в действителност с предварителното преустановяване на мандата му.

За започването на процедура по импийчмънт е належащо болшинство в Камарата на представителите. В нея републиканците имат нежно болшинство от 222 места в 435-местната Камара. Тяхната секта обаче е доста фрагментирана, а значително умерени републиканци гледат сериозно на настояването за процедура по импийчмънт против Байдън.

Но даже и републиканците да реализират триумф в Камарата на представителите, решаващата дума е на Сената, където демократите имат нежно болшинство. Затова на този стадий се счита за изключено президентът Байдън да бъде приет за отговорен, а мандатът му да бъде преустановен предварително.

*Текстът е оповестен в „ Дойче Веле “. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР